17 °c

Trabzon'da şok! Meğer hep yanlış kutlamışlar

Trabzon'un fethinin yıllardır yanlış tarihte kutlandığı açıklandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, yine yanlış yapılan kutlamalar sırasında fetih tarihinin 26 Ekim değil, 15 Ağustos olduğuna karar verildiğini kaydetti.

Güncel Haberi
Trabzonda şok! Meğer hep yanlış kutlamışlar
Trabzon'da şok! Meğer hep yanlış kutlamışlar

Trabzon’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilişinin 556. yıl dönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen törende fethin her yıl yanlış tarihte kutlandığı öğrenildi. Törende konuşan, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’un fethinin 26 Ekim değil, 15 Ağustos olduğuna karar verildiğini belirtti.

Gümrükçüoğlu, Trabzon’un fethinin tarihinin yanlış olduğuna dair bazı söylemler olduğunu hatırlattı. Bu konunun akademisyen tarihçilerle yeniden değerlendirildiğini ifade eden Gümrükçüoğlu, şöyle dedi:

ARTIK 15 VEYA 28 AĞUSTOS'TA

“Buna göre Trabzon’un fethinin 15 Ağustos 1461 olduğu tespit edildi. Hatta TBMM Meclis Başkanı İsmail Kahraman da bu konuyla ilgili yapılan bir doktora çalışmasında kendisine bu şekilde aktarıldığı bizlerle paylaştı. Bu bir tarih tespitidir. Bu durumu biz tekrar Türk Tarih Kurumumuza da yazarak ilettik. Bundan sonraki yıllarda yapılan görüşmeler sonrası mutabakata vararak Trabzon’un fethinin 15 Ağustos veya hicri olarak hesaplandığında 28 Ağustos olarak kutlayabiliriz.”

Sıradaki Haber