Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi vatandaşları endişelendiriyor. Havanın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve gece gündüz arası sıcaklık farkının yaşanması, Ege Bölgesi’nde tarım sektörünü olumsuz etkiliyor. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dursun Eşiyok, "Ege Bölgesi’nde durum kritik. Sıcaklıklar böyle devam ederse, taş çekirdeklilerden olan badem, kiraz, kayısı, erik erken çiçeklenecek. Bu durumun arkasından Ege Bölgesi için geçerli olan olay ise 18 Nisan’a kadar don olayı olabilir. Bu durumda da tüm bitkiler zarar görebilir" dedi.
Prof. Dr. Eşiyok, "Don zararlarını en aza indirebilmek için; toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olması gerekiyor. Don riski olan bölgelerde daha geç çiçeklenen çeşitler seçilmeli" diye konuştu.
Ekonomik gücü yeterli olmayan çiftçilerin don zararından korunmak için yapabilecekleri çok fazla bir şeyin bulunmadığını belirten Prof. Dr. Eşiyok, "Ekonomik açıdan avantajlı durumda olan çiftçiler, ürünlerini korumak için kimyasal maddeler kullanıyorlar. Ayrıca tarım ürünlerinin olumsuz hava şartlarından korunması için seracılık yöntemi kullanılmalı. Bunun için de denizlerin ve barajların bulunduğu yerlerde seracılık daha elverişli" dedi.
Meteoroloji uyarmıştı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ülkenin genelinde görüldüğü gibi Güney Marmara'da şubat ayında hava sıcaklıkları hissedilir derecede yükseldi.
Şubat ayı uzun yıllar en yüksek sıcaklık ortalaması 10,9 derece olan Bursa'da pazartesi ve salı günleri gündüz hava sıcaklıkları, bu rakamın yaklaşık 2,5 katı üzerinde 26,2 dereceye kadar çıktı. Bursa'da güneş altındaki termometreler ise 29 dereceye kadar yükseldi.
En yüksek sıcaklık ortalaması 10,5 olan Yalova'da termometreler pazartesi 25,7 ve salı günü ise 23,7 dereceyi gösterdi.
Balıkesir'de de uzun yıllar ortalamasının 14,5 derece üzerine çıkan hava sıcaklığı pazartesi 25,1 dereceye ulaşırken, salı günü 25,6 olarak ölçüldü.
Bursa, Yalova ve Balıkesir'deki hava sıcaklıkları mayıs ayı en yüksek sıcaklık ortalamalarını geride bıraktı. Bursa'nın mayıs ayı uzun yıllar en yüksek sıcaklık ortalaması 23,7, Balıkesir'in 24,6 ve Yalova'nın ise 21,4 olurken, bu illerdeki yüksek sıcaklıklar dikkati çekti.
Balıkesir'de üst üste rekor sıcaklık
Balıkesir'de pazartesi ve salı günü üst üste rekor sıcaklıklar yaşandı. İlde pazartesi günü 25,1 ve salı günü ise 25,6 ile şubat ayının rekor sıcaklıkları ölçüldü. Bu ilde en son 20 Şubat 2010'da en yüksek sıcaklık 24,8 olmuştu.
Çanakkale'de en yüksek hava sıcaklıkları pazartesi günü 20,5 ve salı günü 20,9 derece ölçüldü.
Eskişehir'de de termometreler rekor sıcaklığa yakın dereceleri gösterdi. En son 20 Şubat 2014'de 22,3 olarak ölçülen en yüksek hava sıcaklığı, bu ilde salı günü 22,2 dereceye ulaştı. Bu kentte de mayıs ayı ortalamasının (21,8 derece) üzerinde hava sıcaklığı görüldü.
Bilecik'te ise pazartesi ve salı günü en yüksek hava sıcaklığı 23,1 ve 23,7 derece olurken, mayıs ortalamasının (21,8 derece) üzerine çıkıldı.
Güney Marmara ile Eskişehir ve Bilecik'de hava sıcaklıkları hafta sonuna kadar mevsim normallerinin üzerinde olacak.
Sıradaki Haber