17 °c

Çeltikte DNA çalışması

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesinde pirincin DNA parmak izi çıkarıldı.Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü tarafından yapılan 2 yıllık çalışmayla, Türkiye’de yetişen ve dünya piyasasında üretimi yapılan çeltik çeşitlerini kimliklendirme çalışması yürütüldü.Yapılan kimliklendirme çalışmasıyla çeltik tohumu ve pirinçte hileli satışın...

Teknoloji Haberi
Çeltikte DNA çalışması
Çeltikte DNA çalışması

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesinde pirincin DNA parmak izi çıkarıldı.

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü tarafından yapılan 2 yıllık çalışmayla, Türkiye’de yetişen ve dünya piyasasında üretimi yapılan çeltik çeşitlerini kimliklendirme çalışması yürütüldü.

Yapılan kimliklendirme çalışmasıyla çeltik tohumu ve pirinçte hileli satışın önüne geçilmiş olurken, market raflarından alınan pirincin kimliği de artık vatandaşların elinin altında olacak.

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semra Hasançebi, yaptığı açıklamada, yapılan detaylı çalışmalar sonucunda çeltik çeşitlerinin "DNA parmak izinin" çıkarıldığını söyledi.

Proje kapsamında bir veri tabanı oluşturulacağını ifade eden Hasançebi,şunları kaydetti:

"Projenin amacı hem çiftçilere yapılan tohum satışında hem de marketlerde tüketiciye satılan pirinçlerde karışıklığı önlemek. Biz çeltiğin DNA parmak izini çıkartarak kimliklendirmesini yaptık. Proje kapsamında Türkiye’de yetişen yerel çeşitler ve dünyada ticarete konu olan diğer çeltik çeşitlerinden de örnekler alındı. Bunların tamamı ilk önce laboratuvar ortamında yetiştirildi. Daha sonra hepsinden yaprak örneği alıp DNA izole edildi.

DNA’nın belli bölgelerinde özellikle kimliklendirme de kullanabileceğimiz, çeşitten çeşide değişiklik gösteren bölgeleri çoğaltılıp karşılaştırıyoruz. Aslında insanlarda uygulanan DNA parmak izinin çeltikteki uygulaması olacak. Bir veri tabanı oluşturup herhangi bir karışıklık yaşandığı takdirde gelen örneği inceleyip mevcut sorun çözülecek."

-"Haksız rekabetin önüne geçilecek"

Aynı bölümün öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Necmi Beşer de projeyle yaşanan karışıklığın önüne geçileceğini belirtti.

Pirinç çeşitlendirmesinde hilenin önüne geçileceğini ifade eden Beşer, "Marketlere gidiyoruz baldo diye satılan pirinç başka bir çeşitle karıştırılarak satılıyor. Burada hem üretici, hem tüketici hem de sanayici yanıltılmış oluyor. Bunları ayırt etmek için tane boyutlarına, fiziksel görünüşüne bakılıyor. Görünüşte aynı ancak pişme sıcaklığı, kalitesi gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Bu proje ile karışıklığın önüne geçilecek. Haksız rekabetin önüne geçilecek" diye konuştu.

Sıradaki Haber