17 °c

Atık gazların doğaya salınımını "bakteriler" engelleyecek

KOCAELİ (AA) - Gebze Teknik Üniversitesinde (GTÜ) TÜBİTAK desteğiyle yürütülen proje kapsamında atık gazların bakteriler tarafından arıtılması hedefleniyor. GTÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğünden yapılan yazılı açıklamada, özellikle endüstriyel üretimin, nüfus ve trafik yoğunluğunun yüksek olduğu şehirler başta olmak üzere dünyada artan hava kirliliğinin insan sağlığı...

Teknoloji Haberi
Atık gazların doğaya salınımını bakteriler engelleyecek
Atık gazların doğaya salınımını "bakteriler" engelleyecek

KOCAELİ (AA) - Gebze Teknik Üniversitesinde (GTÜ) TÜBİTAK desteğiyle yürütülen proje kapsamında atık gazların bakteriler tarafından arıtılması hedefleniyor.

GTÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğünden yapılan yazılı açıklamada, özellikle endüstriyel üretimin, nüfus ve trafik yoğunluğunun yüksek olduğu şehirler başta olmak üzere dünyada artan hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki kaygıları da beraberinde gündeme getirdiği kaydedildi.

Ulusal ve uluslararası düzenlemelerle emisyonlara getirilen kısıtlamalar nedeniyle daha seçici ve ekonomik arıtım sistemlerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu vurgulanan açıklamada, bu doğrultuda Gebze Teknik Üniversitesinde biyolojik atık gaz giderimi üzerine yürütülen çalışmalara hız verildiği ifade edildi.

Açıklamada, GTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Faruk Can'ın doktora tezi "Demir Porfirin Modifiyeli Hollow Fiber Membran Biyofilm Reaktör Kullanılarak Biyolojik NOx Giderim Sistemi" Projesi kapsamında alternatif bir arıtım yöntemi olarak geliştirilecek yeni sistemle baca gazı emisyonlarında bulunan azot oksit (NOx) gazlarını, membran biyofilm reaktör aracılığıyla havadaki azot gazına dönüştürecek bir proje geliştirildiğine işaret edilerek, "Projede tasarlanan seçici malzeme, bakterilerin atık gaz ile temas süresini arttıracak. Bu sayede, reaktör içerisinde uygun şartlar altındaki bakteriler, atık gazı yüksek verimlerde tüketerek, zararlı azot oksitlerin atmosfere salınımını engellemiş olacak." denildi.

- "Mevcut yöntemlere güçlü bir alternatif"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Can, en önemli hava kirleticilerden biri olan azot oksitlerin, çevre ve sağlık üzerindeki ciddi olumsuz etkilerinden dolayı azaltılması gereken emisyonlar olduğunu belirtti.

TÜBİTAK tarafından desteklenen tez çalışması kapsamında uygun bir reaktör içerisinde NOx seçici bir filtre malzemesi geliştirilerek biyolojik gaz arıtımında kullanılmasının amaçlandığını aktaran Can, şunları kaydetti:

"Esasında doğada kendiliğinden gelişen biyolojik dönüşümün, geliştirilen biyomimetik malzemeyle uygun reaktör koşulları sağlandığında seçici ve hızlandırılmış bir arıtım yöntemi olarak kullanılabileceği görülmüştür. Hali hazırda kullanılan yöntemlere güçlü bir alternatif olarak karşımıza çıkacaktır. Laboratuvar ortamında yapılan çalışmalarda sistemin istenilen verimleri yakalaması halinde, ilk etapta çimento ve gübre üretim fabrikaları gibi sabit kaynaklardan yayılan azot oksit emisyonların arıtımında kullanılması hedeflenmektedir."

Sıradaki Haber