17 °c

ABD'nin utanç müzesi

New Orleans'ta bulunan Jackson Meydanı'nda 1811 yılında ayaklandıkları için kafaları kesilerek öldürülen köleleri yansıtan anıt çalışması ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Mekanı görmek isteyen turistler ise bunun için 15 dolar ücret ödemek zorunda.

Seyahat Haberi
ABDnin utanç müzesi
ABD'nin utanç müzesi

1811 yılında ayaklandıkları için kafaları kesilerek New Orleans'taki Jackson Meydanı'nda 'ibret' alınması için sergilenen kölelerin kafalarını simgeleyen anıt çalışması ziyaretçileri duygulandırıyor.

Mısır, kabak ve pirinç ekili tarlalarda ağır koşullarda çalıştırılan işçilere ayrıca meyve toplatılıyor, sepet ve kamışlardan sepet ve diğer ürünler ördürülüyordu.

Kızgın New Orleans güneşi altında adeta fırına dönüşen hücrelerinde çoğu zaman su bile verilmeden yaşam mücadelesi veren köleler, tarih içinde toplu isyanlara kalkışmışlarsa da bu isyanlar oldukça kanlı şekilde bastırılmıştı.

"Müzedeki en ironik yan ise bu acıların çekildiği mekanı görmek isteyen turistlerin bunun için 15 dolar ücret ödemek zorunda olmaları."

Bir 'utanç müzesi'ne dönüştürülen New Orleans yakınlarındaki Whitney arazisinde, kölelik dönemindeki insanlıkdışı uygulamaların izlerini görmek mümkün.

Kurulan mezatlarda nitelik ve yaşlarına göre 100 dolar ila 1400 dolar arasında fiyatlardan satın alınan ve satılan Whitney köleleri arasında ağır çalışma koşullarından yılanlar kaçmaya çalışıyor ama etrafları bataklık olduğu için kısa sürede yakalanıyor ve ağır işkenceler yapıldıktan sonra demirden yapılmış hücreye atılıyorlardı.

abd
Sıradaki Haber