17 °c

'Geçmediğim köprünün parasını ödemem' sözüne Bakan'dan yanıt!

Son dönemde yap işlet devret modeliyle hizmete sunulan projelerin ücretleri eleştirilere hedef olmuştu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, eleştirilere cevap verdi.

Güncel Haberi
Geçmediğim köprünün parasını ödemem sözüne Bakandan yanıt!
'Geçmediğim köprünün parasını ödemem' sözüne Bakan'dan yanıt!

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan 'Geçmediğim köprünü parasını neden ödüyorum' gibi yapılan eleştirilere "Bunlardan kaynaklı olarak ülke kalkınıyor. Buradan kaynaklı 1 lira ödüyorlarsa, onlara geriye 5 TL olarak geri dönüyor" diyerek cevap verdi. 

Arslan, Türkiye'nin yatırım ihtiyacının fazla ancak imkânların sınırlı olduğunu belirterek, "Mevcut imkânlar çerçevesinde ulaşım ve erişim projelerini yapamayız. Özkaynağınız yoksa, borçlanarak yapacaksınız" dedi.

YİD modeli borçlanmanın bir alternatifidir

Gazete Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre, Bakan Arslan, aslında YİD modelinin borçlanmanın bir alternatifi olduğunu belirtirken, "Finansmanı özel sektör buluyor. Ödemeye gelince de projeden geçenlerden aldığı gelir eğer yetmiyorsa aradaki farkı biz garanti ediyoruz ki bu para ödenebilsin, bu iş bu modelle yapılabilsin. Aynı zamanda bu modelde çok hızla yatırım tamamlanıyor" dedi.

 "Ulaşımı kolaylaştırdıkça ilave yatırımların önünü açıyoruz"

Osmangazi, Çanakkale ya da Yavuz Sultan Selim köprülerinin, sadece geçenler için yapılmadığını belirten Arslan,

"Buralardan taşınan yükün de katma değeri var. Ulaşımı kolaylaştırdıkça ilave yatırımların önünü açıyoruz.

Biz ülke olarak toplamına bakıyoruz. Sadece köprüden geçen insanların ödediği paraya bakmıyoruz. 'Köprüden geçmiyorum niye ben ödüyorum?' diyenler şunu unutuyor: Bunlardan kaynaklı olarak ülke kalkınıyor. Buradan kaynaklı 1 lira ödüyorlarsa, onlara geriye 5 TL olarak geri dönüyor" diye konuştu.

Arslan, YİD modelinde işletme dönemi sonunda projenin tamamen devlete geçtiğini ve devletin de projeyi kiraya vererek bir de kira geliri elde ettiğini söyledi.

Sıradaki Haber