ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Savaşları'nın 102'nci yıldönümü törenleri öncesinde bölgede hazırlıklar başladı.
Bu yıl da törenler öncesinde ve devamında çok sayıda kişinin ziyaret etmesinin beklendiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'nda resmi ve özel müzeler bulunuyor.
Müzelerde daha çok askerlerin kullandığı kıyafetlerin yanı sıra savaş malzemeleri yer alırken, bunların arasında Çanakkale ruhunu yeni nesillere en iyi şekilde aktaracak hatıralar dikkati çekiyor. Uzun yıllar bölgede yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan mermi saplanmış kafatası ile bir şehidin bot içinde kalmış kaval kemiği de müzelerde sergilenenler arasında yer alıyor.
Seddülbahir köyünde 2008 yılında yapılan Ertuğrul Tabyası'nın onarımı sırasında bulunan ve bir şehide ait olduğu düşünülen, uzun yıllar Ertuğrul Tabyası'nda sergilenen ve geçen yıl Namazgah Tabyası'ndaki müzeye taşınan asker postalı içinde 102 yıldır bozulmadan kalmış kaval kemiği, savaşın şiddetini ve acımasızlığını gözler önüne seriyor.
Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Derneği Başkanı Ertekin Köse, gazetecilere yaptığı açıklamada, Namazgah Tabyası'nın, bir milletin kader anlarının yaşandığı, kararların verildiği bir nokta olduğunu söyledi.
Komutanların kararlarını verirken yanlarında bulunan Mehmetçiklerin kiminin kolunun, kiminin bacağının koptuğunu ifade eden Köse, "Yaşları 18 ile 24 arasındaydı. Bu vatan için çok ciddi bedel ödüyorlardı. Bu tabyalar zaman zaman günlerce, aylarca bombalanıyordu. Bombardıman sırasında Mehmetçiklerimizin uzuvları kopuyordu. Onlardan bir örnek şu anda Namazgah Tabyası'nda sergileniyor. Bölgede zaman zaman yağmurlar yağdıktan sonra ya da tarlalar sürülürken şehitlerimize ait kemikler ortaya çıkmaya devam ediyor." dedi.