ANKARA (AA) - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye'deki fiber altyapısını 5 yılda 2 katına çıkarmayı istediklerini belirterek, "Bu iş biraz kazma, inşaat işi. Ek 270 bin kilometre için tahmini olarak yapılması gereken yatırım yaklaşık 25 milyar lira." dedi.
Gazetecilerle bir araya gelen Süel, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Vodafone Türkiye'nin 2006'dan beri ülkede faaliyet gösterdiğini anımsatan Süel, "Bu yıl 10. yılımızı kutluyoruz. Geriye baktığımızda bugüne kadar lisans bedelleri dahil toplam 18 milyarlık bir yatırım yaptığımızı görüyoruz. Bu da aslında ekonomik alanda ne kadar önemli bir katkıya sahip şirket olduğumuzu gösteriyor. Bunu yaptığımız için de gurur duyuyoruz. Çünkü her gün ülkemizin bu yatırımlara cevap verdiğini görüyoruz" diye konuştu.
Süel, 2015-2016 mali yılında 4,5G lisans bedeli dahil toplam 4,2 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, kazanç yatırım konusunda oransal anlamda en çok yatırım yapan şirket konumunda olduklarını ifade etti.
Yatırımlarının sadece teknoloji ile sınırlı kalmadığını dile getiren Süel, bir yandan teknoloji yatırımlarını yaparken, diğer yandan da sosyal yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerine söyledi.
Süel, 4,5G'ye geçilmeden önce hummalı bir çalışma yürüttüklerine işaret ederek, "4 bucak G" şeklinde markalaştırdıkları 4,5G hizmetlerini geniş bir kapsama alanında kullanıcılara sunduklarını kaydetti.
- "Çocuklar fibersiz evde oturmak istemeyecek"
Türkiye'nin iletişim teknolojileri noktasında önde gelen ülkeler arasında yer alması için yol haritası çizmesi gerektiğine işaret eden Süel, "Bu yol haritasında bazı önemli ayaklar var. Bunlardan birisi fiber. Fiber meselesi memleket meselesi diyoruz. Bu ülkenin uçtan uca fiber ağlarla donatılması gerektiğini düşünüyoruz. Elektrik, su bizim için ne kadar önemli bir unsursa, orta ve uzun vadede fiberin de aynı şekilde olmazsa olmaz bir unsur olacağını düşünüyoruz. Samimi bir deyişle, çocukların fibersiz evde oturmayı reddedeceğini düşünüyoruz. Özelikle gençlerin ve çocukların internete olan talebini incelediğinizde, bundan eminiz" değerlendirmesinde bulundu.
Bu noktada çeşitli yatırım politikalarının geliştirilmesi gerektiğini anlatan Süel, ülkenin yüksek kapasiteli ve kaliteli iletişim teknolojileri ile donatılması gerektiğini ifade etti. Süel, bunun şirketler üstü bir sektör stratejisi olması ve hükümet nezdinde teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Fiber altyapı konusunda gerçekleştirilecek ortak yatırım politikalarının maliyetleri düşürerek, hizmeti ucuzlatabileceğini vurgulayan Süel, "O yüzden bunun memleket meselesi olduğunu düşünüyoruz. Biz, mevcut fiber ayak izi yetmez. Bakır kablo bizi bir yere götürmez, ülkemizin ihtiyacı olan fiberi ortak yatırım eş güdümüyle hayata geçirelim diyoruz" ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar fiber altyapıya önemli yatırımlar yaptıklarını ve söz konusu yatırımların devam edeceğini anlatan Süel, "Biz, Türkiye'nin donatılması gereken, evlerin içine giren fiber hayal ediyoruz. Bu bugün Türkiye'de yok. Bunu beraber inşa edelim diyoruz. Şu anda 270 bin kilometrelik bir ayak izi var ama bakırla beraber adlandırılan fiber. Hayalimizdeki değil... Bunun 5 sene içinde 2 katına çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Bu iş biraz kazma, inşaat işi. Bunun şehir içi ve dışındaki maliyetleri farklı oluyor. Tahmini yapılması gereken yatırım yaklaşık 25 milyar lira" diye konuştu.
- Sosyal sorumluluk projeleri
Türkiye Vodafone Vakfının da başkanı olduğunu anımsatan Süel, "Toplumsal Gelişim İçin Sosyal Yatırım" hedefleri kapsamında kurumsal sosyal sorumluluk, sanat ve spor olmak üzere üç temel alanda yatırımlarına devam ettiklerini belirtti.
Kurumsal sosyal sorumluluk alanında yaptıkları yatırımların kendileri için ayrı bir anlam taşıdığını ifade eden Süel, "Dijital Dönüşüm Hareketimiz kapsamında gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin en anlamlı geri dönüşlerini, kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle toplumsal sorunlara karşı sunduğumuz kalıcı çözümler ve toplumsal algıda yarattığımız dönüşüm ile elde ettiğimize inanıyoruz. Ülkemizde toplumun gelişmesine ve yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Mobil iletişim teknolojilerine ilişkin bilgi birikimi ve inovasyon güçlerini, bireylerin ve toplumun hayatını kolaylaştırmak üzere seferber ettiklerini dile getiren Süel, "Odaklanmanın ve doğru iş ortaklarıyla çalışmanın, başarılı ve sürdürülebilir bir sosyal sorumluluk programı için ön şart olduğuna inanıyoruz. Kuruluşumuzdan bugüne, güçlü proje ortaklarımız, 500'e yakın gönüllü çalışanımız ile önemli sosyal projeler gerçekleştirdik; gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Yaptığımız sosyal yatırımlarda, ülkemizin toplumsal gereksinimleri doğrultusunda, uzun ve titiz bir çalışma sonucunda ortaya çıkardığımız sosyal ihtiyaçlar haritasını temel alıyoruz" şeklinde konuştu.
Mobil teknolojilerin gücüyle hayata geçirdikleri sosyal projeler için 25 yılda 1 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını ifade eden Süel, Vodafone Vakfı'nın yeni vizyonuyla tüm dünyada 2020 yılına kadar 1 milyar insanın hayatına dokunmayı hedeflediğini söyledi.
Türkiye'de 7-13 yaş arasındaki çocuklara kodlama eğitimi verilmesini hedeflediklerini belirten Süel, "Bu eğitimler sayesinde çocuklarımız sadece teknoloji tüketicisi olmayıp yeni teknoloji ya da dijital eser yaratmanın yollarını öğrenecek. Projemizin önemli bir ayağı da kız çocuklarına yönelik eğitim verilmesi olacak. Böylece kız çocuklarını bilişim sektörüne yönlendirmeyi de hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.