ANKARA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, düzenledikleri yarışma sonucunda, Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin 2012-2015 dönemindeki ortalama büyümesinin yüzde 438 olduğunu belirterek, "Bu müthiş bir rakam. Türkiye'deki milli gelir artışının 12 kat üzerinde bir performans gösterdiler." dedi.
Hisarcıklıoğlu, TOBB'un "Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi yarışması"nda ödül alan firmalar için TOBB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen törende konuştu.
Töreni 2016 yılı bitmeden yapmayı düşündüklerini belirten Hisarcıklıoğlu, yurt içinde arka arkaya yaşanan olaylar nedeniyle töreni birçok kez ertelemek zorunda kaldıkları ifade etti.
Törene katılan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin özel sektörü yakından tanıdığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Hükümetin bugüne kadar özel sektörün rekabet gücünü artıracak çok sayıda reforma imza attığını ve atmaya devam ettiğini kaydetti.
Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 firmasına ilişkin listeyi oluştururken başvuru yapan şirketlerin 2012-2015 dönemindeki ciro artış hızlarını dikkate aldıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin bu dönemdeki ortalama büyümesi yüzde 438. Bu müthiş bir rakam. Türkiye'deki milli gelir artışının 12 kat üzerinde bir performans gösterdiler." diye konuştu.
Listedeki şirketlerin tamamının yenilikçi firmalar olduklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, söz konusu firmaların herkesin bildiği işleri çok farklı bir anlayışla yaptıklarını kaydetti.
- "Anadolu'nun yükselişi açık bir şekilde görülüyor"
Listede 3 büyük şehir dışında 22 şehirden şirketler yer aldığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Anadolu'nun yükselişi açık bir şekilde görülüyor. Dün Başbakanımızın lansmanını yaptığı, Cazibe Merkezleri Programı'ndaki 23 ilden Türkiye 100 sıralamasına giren bir şirketimiz var ki o da Tunceli'den. İnanıyorum ki, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki 23 ili kapsayan bu destek ve teşviklerden sonra, gelecek yıl yapacağımız Türkiye 100 sıralamasına bu illerden çok daha fazla şirket girecek." değerlendirmesinde bulundu.
Hisarcıklıoğlu, 100 şirketin 73'ünün 2017'de yeni yatırım yapmayı planladıklarını ifade etti.
- Girişimcilere Michael Jordan'lı örnek
Yarışmayla girişimci rol modelleri sayısının artmasını amaçladıklarına işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
"Her şirket yeni girişimcilere örnek olsun istiyoruz. Listedeki şirketler bunu zaten yapıyorlar. Listedeki 100 şirketten 40'ı, çalışanlarının kendi işlerini kurmalarına destek vermiş. Bu şekilde kurulan ve halen faaliyette olan 192 şirket var. Yani bu şirketler hali hazırda girişimci yetiştiren birer okul."
Girişimcilerin, başarının yanı sıra başarısızlık hikayelerini de öğrenmeleri gerektiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, "Başarı aslında önceki başarısızlıkların ödülüdür. Gelmiş geçmiş en iyi basketbolcular arasında gösterilen Michael Jordan ne diyor: 'Kariyerimde 9 bin atış kaçırdım. Neredeyse 300 maçı kaybettim. 26 sefer maç sayısı alamadım ve takımım maçı benim yüzümden verdi. Başarısızlıklarım olmasaydı, başardıklarımı hayal bile edemezdim'. 'Başarısız olacağım' diye vazgeçen zengin olamaz." diye konuştu.
Listeye giren firma yöneticilerine şirketlerinin büyümesini doğru yönetmeleri tavsiyesinde bulunan Hisarcıklıoğlu, insanların en büyük hatalarını kendilerine en çok güvendikleri zamanlarda yaptıklarına işaret etti.
Şirketlerin başarısında yöneticiler kadar diğer ekip elemanlarının da payının olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Doğru insanları tutmak ve şirketinize çekmek için elinizden geleni yapın. Enerjinizi dağıtmayın. Aynı anda birçok işi yapmaya çalışmayın. Sizi rakiplerinizden ayıran neyse onun üzerine gidin." dedi.
- Birinci Antalya'dan çıktı
Konuşmaların ardından, listeye giren firmalara ödülleri verilirken, birinciliği Antalya'dan Ares Tersanecilik firması elde etti. Bu firmayı Kocaeli'nden Best Modüler Mobilya ve Es Group Denizcilik, İstanbul’dan Dönersan Döner firmaları takip etti.
Listede İstanbul'dan 39, Kocaeli'nden 8, İzmir'den 7, Adana, Ankara ve Antalya'dan 5'er, Gaziantep'ten 4, Bursa ve Kayseri'den 3'er şirket yer aldı.
Sektörel dağılıma bakıldığında ise toptan ticaret, 24 firma ile listede en çok yer alan sektör oldu. Bu sektörü, 8'er firma ile gıda ürünlerinin imalatı ile bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetleri, 6'şar firma ile kauçuk ve plastik ürünleri ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı sektörleri izledi.