17 °c

Türkiye'de Petrol Keşfinin 70. Yılı Sempozyumu

ADIYAMAN (AA) - Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman, "TP'nin farklı bir işleyişe ve ilerleyişe ihtiyacı var. Artık her işi yapan bir şirket olmamalı ya arama yapmalı ya petrol servisi sağlamalı ona göre konsantre olmamız lazım." dedi.Şişman, Adıyaman'da düzenlenen, Türkiye'de Petrol Keşfinin 70. Yılı Sempozyumu'nda, TP'nin ülkenin en önemli şirketlerinin başında...

Ekonomi Haberi
Türkiye'de Petrol Keşfinin 70. Yılı Sempozyumu
Türkiye'de Petrol Keşfinin 70. Yılı Sempozyumu

ADIYAMAN (AA) - Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman, "TP'nin farklı bir işleyişe ve ilerleyişe ihtiyacı var. Artık her işi yapan bir şirket olmamalı ya arama yapmalı ya petrol servisi sağlamalı ona göre konsantre olmamız lazım." dedi.

Şişman, Adıyaman'da düzenlenen, Türkiye'de Petrol Keşfinin 70. Yılı Sempozyumu'nda, TP'nin ülkenin en önemli şirketlerinin başında geldiğini söyledi.

Kurumun işleyiş şekli ve yapısının zamanla değiştirilerek modern dünya teknolojilerine uygun hale getirilmesinin önemine işaret eden Şişman, "Dünyada derinden derine bir din kavgası var ama buna sahip olmak için de bir enerji kavgası var. Dolayısıyla enerji ekseninde olan çatışmaların Türkiye ister istemez ortasındadır. O zaman bu perspektiften bakıldığında TP’ye önemli görev düşünüyor. Hakikaten çok iyi çalışan bir şirket ama yeterli değil. Uluslararası mantıkla faaliyet gösteren çok profesyonel bir şirkettir. Maalesef 1980'li yıllarda kurumumuz sıkıntılar yaşasa bile özverili çalışmalarla bugünlere gelindi." diye konuştu.

TP olarak dünya genelinde benzer 100 şirketi incelediklerini anlatan Şişman, "Şirketin değişime, ciddi bir çalışmaya ihtiyacı var. Her işini kendi yapan şirket artık kalmadı. TP'nin farklı bir işleyişe ve ilerleyişe ihtiyacı var. Artık her işi yapan bir şirket olmamalı ya arama yapmalı ya petrol servisi sağlamalı ona göre konsantre olmamız lazım." diye konuştu.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kalı da MTA'nın yapısı ve işleyişine ilişkin bilgiler verdi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkenin kalkınması için kurulan şirketlerin başında MTA'nın geldiğini belirten Kalı, uzun yıllar ülkenin temel ihtiyacı olan petrol arama faaliyetlerine destek verdiklerini söyledi.

- "En verimli petrol alanı Güneydoğu"

Türkiye Petrol Jeologları Derneği (TPJD) Başkanı Ahmet Çaptuğ ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yatırım imkanları ve yatırımcıyı bekleyen sorunlara ilişkin sektör temsilcileriyle görüş alışverişinde bulanacaklarını kaydetti.

Dünya genelinde petrol sisteminin büyük benzerlikler gösterdiğini aktaran Çaptuğ, "Türkiye'deki mevcut verilere göre en verimli petrol alanı Güneydoğu Anadolu kesimidir. Keşfedilmiş petrol sahalarının yanı sıra aranmamış alanlar da düşünüldüğünde Güneydoğu küçük ve orta büyüklükteki şirketler açısından oldukça cazip bir sahadır. Özellikle Diyarbakır ve civarındaki alanlar yeni arama alanlarının başında geliyor. Yine Şırnak ve Silopi arasında da önemli rezervler var." diye konuştu.

Akademisyenlerin bildirimlerde bulunacağı sempozyum yarın sona erecek.

Sıradaki Haber