İZMİR (AA) - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Ekrem Keskin, kısa vadede kurdaki oynaklığa rağmen Türkiye'nin orta ve uzun vadede yüzde 5 ve üzerinde büyüme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Yeni yılda yürürlüğe girecek olan çek kanunundaki son değişiklikler ve karekodlu çek uygulaması İzmir'de iş dünyasına anlatıldı.
Keskin, TBB, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde düzenlenen toplantıda, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Son dönemde döviz kuru kaynaklı tartışmalara rağmen Türkiye ekonomisine bakışının olumlu olduğunu dile getiren Keskin, "Kısa dönemde kurlar aşağıya iniyor, yukarıya çıkıyor ama orta ve uzun dönemde Türkiye'nin büyüme potansiyeli 5 ve üzerinde. Arap Bankalar Birliği'nin toplantısına katıldım, onların büyük bir bölümüyle görüştük, hemen hepsi Türkiye'deki yatırım fırsatlarını izliyor. Avrupa'dan biraz Arap ülkelerine kaydık çünkü Avrupa'nın şu an kendi içinde uğraşacak konuları var. Ben iyimserim, Türkiye'nin yaşadığı büyüme potansiyelinin benzerini yakalayacağını düşünüyorum. Yeter ki özel sektörün yatırım yapma, girişim yapma hevesi kesilmesin." dedi.
- "Reel sektörün iş yapış tarzı değişecek"
KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz de yeni yılda hayata geçirilecek değişikliklerle reel sektörün iş yapış şeklinin kökten değişeceğini söyledi.
Geçmiş dönemde ticaret yapan kişilerin kendilerine verilen çekin durumunu sezgiye dayalı olarak tahmin ettiklerini anlatan Akdeniz, şöyle konuştu:
"Karekod 1 Ocak 2017'de yasal olarak zorunluluk oldu, bankalar üzerinde karekod olmayan çek veremeyecekler. Bu karekod okutularak gelen bilgiler müşteri sırrı kapsamında değildir. Herhangi bir izne gerek olmadan bu bilgiler görülebilecek, son 5 yılda kaç tane çek kesildi bunların kaç tanesini ödendi, kaç tanesinin arkası yazıldı, halen ödenmeyen çeki var mı ne zamandan beri çek kullanıyor. Yani karşı tarafın ödeme performansını ortaya koyan neredeyse tüm bilgiler karekod okutularak öğreniliyor. Reel sektör için bundan sonraki iş yapış tarzını değiştiren bir uygulama."
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, karşılıksız çekler nedeniyle iş dünyasının olumsuz etkilendiğini, karekod uygulamasıyla insanların çeke güven duyacağı bir ortamın oluşacağına inandığını ifade etti.