İSTANBUL (AA) - Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Vasyl Bodnar, "İki ülke arasında yapılması planlanan serbest ticaret anlaşması konusunda çalışmaların büyük bir kısmı tamamlandı. Bu anlaşmayla özellikle Türk tekstil ürünlerinin Ukrayna’ya girişi çok kolaylaşacak." dedi.
Bodnar, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen "Türkiye-Ukrayna Ekonomik İlişkileri" programındaki konuşmasında, Anadolu'nun Ukrayna için büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Türkiye’nin Ukrayna’nın önemli stratejik ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Bodnar, "Türkiye, bölgede ve dünyada önemli oyunculardandır. Bu yıl Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Türkiye ziyaretini gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la verimli bir görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşme her alandaki yapılacak işbirliğinin temelidir." diye konuştu.
Bodnar, iki ülkenin hem uluslararası alanda hem de ikili ilişkilerde birbirini desteklediğini belirterek, "Ukrayna’da ‘Dostun kıymeti belalı günde belli olur’ diye bir atasözümüz var.
Rusya'nın Ukrayna’ya saldırısının zor zamanından Türkiye'nin Ukrayna'yı nasıl desteklediğini hatırlıyoruz. Ukrayna Devlet Başkanı da 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye’de demokrasinin desteklenmesi çağrısında bulunmuştu. Türkiye ve Ukrayna arasında temeli daha önceden atılan ilişkileri geliştirmememiz için hiç bir engel yok." ifadelerini kullandı.
"Ukrayna’da pazar ekonomisinin gelişimi Türkiye'nin desteğiyle oldu." diyen Bodnar, eskiden basit mal alışverişlerinden oluşan Türkiye ve Ukrayna arasındaki ekonomik ticaretin şu anda büyüyerek ciddi rakamlara ulaştığını kaydetti.
Bodnar, Karadeniz’in iki ülkeyi birbirine bağlayıp komşu haline getirdiğini belirterek, "Ukrayna genç bir devlet olmasına rağmen tarihi binlerce yıl önceye dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’na uzanan ilişkilerimiz var. Bizi birbirimize bağlayan sadece ekonomik ilişkiler değil, tarihi ve kültürel mirasımızdır." dedi.
Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaştan dolayı hem Ukrayna’da hem bölgede önemli değişiklikler olduğunu vurgulayan Bodnar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Rusya, güvenilir ortak sıfatını kaybetti. Rusya'nın geldiği her zengin bölge çöle dönüyor. Daha düne kadar zengin bir bölge olan Kırım askeri üsse döndü. Bu askeri üs sadece Ukrayna’yı değil bütün bölgeyi tehdit ediyor. Bölgede ekonomik gelişmeyi engelliyor. Türk iş adamlarının Donetsk'e direkt uçuşları imkansız hale geldi. Savaşta 10 bin kadar insan öldü, 20 bin kadar insan yaralandı. 2 milyona yakın insan göç etti. Ukrayna Gayri Safi Milli Hasıla’sının (GSMH) yüzde 20’sini kaybetti.
Böyle bir savaş bir ülke için ciddi bir sınavdır. Yurt dışındaki bazı ülkeler birçok insan Ukrayna'nın köleye dönüşeceğini düşünüyordu. Fakat böyle düşünenlerin hırçın bir komşuları oldu. Rusya için önemli olan ekonomik ilişkiler kesildi. Rusya’ya karşı ciddi ekonomik tedbirler alınıyor. Rusya, saldırgan bir devlet olarak tanındı. Biz Ukrayna olarak Rus gazından vazgeçtik. En az 10 yıl sürecek reformlara başladık. Ukrayna'nın insanı ve ekonomik potansiyeline bakılacak olursa, Ukrayna en kısa zamanda bu zararı telafi edecektir."
- "Potansiyeli en büyük iş birliği, Türkiye ile yapılan iş birliğidir"
Başkonsolos Bodnar, Avrupa Birliği’yle (AB) ekonomik anlaşmalar imzaladıklarını hatırlatarak, "Bu anlaşmalarla Avrupa’ya giden Ukrayna mallarının sayısı arttı. Bölgedeki diğer ülkelerle de sıkı işbirliğimiz başladı. Potansiyeli en büyük işbirliği ise Türkiye ile yapılan işbirliğidir." dedi.
Savaştan dolayı Ukrayna'daki ticaret hacminde yüzde 22 düşüş olduğunu dile getiren Bodnar, şunları kaydetti:
"Fakat şu anda Ukrayna ekonomisinde iyileşme, ikili ilişkilerde canlılık kaydediliyor. Ukrayna’da başarıyla çalışan Türk şirketlerinin sayısı artıyor. Ukrayna’da yapılan inşaatların büyük bir kısmı Türk müteahhitler tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin tecrübesiyle Ukrayna’da organize sanayi bölgelerinin kurulmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edildi. Ukrayna’da iki iş adamları derneği başarılı bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Bölgeler arasındaki iş birliğini kabul ediyoruz. İki ülke arasında yapılması planlanan serbest ticaret anlaşması konusunda çalışmaların büyük bir kısmı tamamlandı. Bu anlaşmayla özellikle Türk tekstil ürünlerinin Ukrayna’ya girişi çok kolaylaşacak. Ukrayna’dan AB ülkelerine satış da yapabileceksiniz. Ukrayna’da AB standartlarına yönelik yapılan reformlar sayesinde de daha kolay ihracat yapabilirsiniz. Ukrayna’ya gelip yerinde görerek daha iyi bilgi sahip olabilirsiniz. Ülkemize gelip ticaret odalarıyla görüşmeler ve ikili anlaşmalar yapabilirsiniz."
Programa ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca'nın yanı sıra birçok ASKON üyesi iş adamı katıldı.