MANİSA (AA) - Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, erik üreticilerinin son yıllarda alternatif ürün arayışları içerisinde olduğunu belirterek "Erik üreticileri eriği terk ediyorlar, erik ağaçlarının dikimleri bitti, mevcut bahçelerdeki erik ağaçları da köklenmeye başladı." dedi.
Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 240 bin dönüm ekili alan olduğunu, bunun 80 bin dekarlık kısmında çekirdeksiz kuru üzüm, yaklaşık 13 bin dekarlık alanda da ilçeye özgü dumanlı papaz eriği yetiştirildiğini söyledi.
Son yıllarda mart ve nisan aylarında yaşanan don olayı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle üreticilerinin zarar ettiğini ifade eden Şenol, geçen yıl üreticilerin yüzünün gülmediğini, yüzde 90'lara varan zarara uğradığını kaydetti.
Şenol, ilçede kuru üzüm rekoltesinin genelde 30 bin ton civarında gerçekleştiğini, geçen yıl bu oranın 12 bine düştüğünü aktararak, bu yıl da mart ayı sonlarında yaşanan don olayından üzüm bağları ile meyve bahçelerinin az da olsa zarar gördüğünü dile getirdi.
Lokal olarak meydana gelen zararlar bulunduğunu anlatan Şenol, şunları söyledi:
"Erik üreticileri, son yıllarda yüzünün gülmemesinden dolayı alternatif ürün arayışları içerisinde. Turgutlu ilçesi ekonomisine katma değer sağlayan, ilçeye özgü dumanlı papaz cinsi erik bahçelerinde son 5 yıldır yeteri kadar verim alınamamaktadır. Bu yıl da mart ayı sonlarında çiçek açan, filizlenen üzüm bağları ve erik bahçeleri geçtiğimiz hafta yaşanan don olayı nedeniyle kısmen zarar görmüştür. Henüz hasar tespiti yapılamamıştır. Türkiye'nin en iyi dumanlı papaz eriğinin yetiştiği Turgutlu ilçemizde son yıllarda ekonomik beklentileri karşılamadığı için üretici ağaçları köklenmeye başladı. Böyle giderse önümüzdeki yıl meyve bahçelerinde yüzde 50'nin altında azalma olacağını tahmin ediyoruz. Erik üreticileri eriği terk ediyorlar, erik ağaçlarının dikimleri bitti, mevcut bahçelerdeki erik ağaçları da köklenmeye başladı. Çünkü, son 4-5 yıldır erik üreticisi zarar ediyor."