MERSİN (AA) - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) koordinatörlüğünde, Çukurova Kalkınma Ajansının (ÇKA) destekleriyle Adana Ticaret Odası ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliğinde hayata geçirilen ve "Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi" (TBİM) projesinde son aşamaya gelindi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, kentteki bir otelde düzenlenen TBİM Online Uygulama Modülü'nün tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, küresel rekabette ayakta kalmanın firmaların birbirlerini izleyebilmesiyle mümkün olacağını söyledi.
Artık dünya ticaretinin kurallarının değişmeye başladığını belirten Aşut, "Ticarette izlenebilirlik kavramıyla büyük bilgi sistemi aracılığıyla şirketler birbirlerini görebiliyor ve izleyebiliyor. Firmalar, birbirlerinin ne sattığını, kime sattığını, ham maddeyi kimden aldığını görebiliyorlar. Bu merkezle rakip analizleri yapabiliyoruz. Hedef pazar raporları alabiliyoruz. Ulusal ve uluslararası ihale sistemlerini takip edebiliyor veya ihaleyi kazananlara ulaşabiliyoruz." diye konuştu.
Aşut, proje kapsamında kurdukları TBİM Online Uygulama Modülü ile de firmaların, makul bedelle ithalat danışmanlığı alabileceklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bu merkezin birimlerinde toplanan bu bilgilerle danışmanlarımız, firmalarımızın uluslararası alanlara açılmasını sağlayacaklar. Gittikçe sertleşen küresel rekabette başka türlü ayakta kalmak mümkün olmayacak. Özellikle aramıza fiziksel bir sınır çizmenin mümkün olmadığı Mersin, Tarsus ve Adana'nın bu bölgesel işbirliği bu projeye daha da güç vermektedir. "
- "Firmalarımız rekabet üstünlüğü sağlayacaklar"
Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Atila Menevşe de bilim ve teknolojide 1990'lı yıllarda yaşanan sıçramanın bugüne yön verdiğini söyledi.
Bir yandan üretimin artması, bir yandan da pazarlar bakımından sınırların kalkmasının rekabeti artırdığını belirten Menevşe, "Odalarımız bünyesinde kurulacak TBİM sayesinde firmalarımız uluslararası alanda hareket eden ticari işletmelerin bilgilerine ulaşma imkanı yakalayıp rekabet üstünlüğü sağlayacaklar. Firmalarımızın, artan küresel rekabette diğer firmaların önüne geçeceklerini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak ise küreselleşmeyle birlikte ülkeler arasındaki ticari sınırların ortadan kalkmaya başladığını, bu durumun firmaların hem Türkiye'deki hem de uluslararası rakipleriyle sürekli rekabet içinde olmalarına zemin hazırladığını belirtti.
ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu da TBİM'in, devrim niteliğinde olduğunu, bütçesi itibarıyla çok büyük olmasa da Türk ticaretinde dönüm noktası olabilecek bir proje olduğunu aktardı.
Konuşmaların ardından Proje Koordinatörü Fevzi Filik, web sitesi hakkında katılımcılara bilgi verdi.