ANKARA (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Necati Şahin, bankanın ülke ekonomisine yön verme görevinin yanı sıra sanat alanındaki gelişmelerle de yakından ilgilendiğini belirterek, "Kurumsal ve sosyal sorumluluk ilkesi doğrultusunda kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği eser alımları ile bugün sayıları 900'e ulaşan kapsamlı ve nitelikli sanat koleksiyonunu oluşturmuştur." dedi.
"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu'ndan Başyapıtlar" sergisinin açılışı CerModern Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Burada bir konuşma yapan Şahin, toplumların genel yapısını ve karakteristik özelliklerini doğrudan yansıtan, evrensel değer taşıyan kültür ve sanat ürünlerini, aynı zamanda insan yaratıcılığının temel göstergeleri olarak değerlendirmek ve mümkün olduğunca paylaşmak gerektiğini belirtti.
Bu doğrultuda etkinliğin finansal kuruluşların sanat ve kültür alanında izledikleri sorumluluk projelerinin ayrıcalıklı bir örneği olarak değerlendirilebileceğini vurgulayan Şahin, "TCMB ülke ekonomisine yön verme görevinin yanı sıra sanat alanındaki gelişmelerle yakından ilgilenmiş, kurumsal ve sosyal sorumluluk ilkesi doğrultusunda kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği eser alımları ile bugün sayıları 900'e ulaşan kapsamlı ve nitelikli sanat koleksiyonunu oluşturmuştur." diye konuştu.
Şahin, bankanın, Türkiye'nin kültürel zenginliklerini ve farklılıklarını uluslararası düzlemde tanıtmanın toplumsal bir sorumluluk olduğu bilinciyle hareket ettiğine işaret ederek, yurt içinde 1996'dan itibaren 27, yurt dışında da 2003'ten itibaren 19 sergi düzenlediğini anlattı.
Şahin, sergide, Türk resim sanatının 19. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak modernizm anlayışının örneklerine uzanan genel gelişimini özetleyen 40 sanatçının 69 çalışmasının yer aldığını kaydetti.
Sergi Küratörü Kıymet Giray da Merkez Bankası koleksiyonunun çok özel eserlerle donatıldığını bildirdi.
Sergide, Nejat Devrim'in "Stravinsky'ye saygı", Devrim Erbil'in "İstanbul'a bakış", "İstanbul seyrederken", "Soyutlama", Hikmet Onat'ın "Büyükdere Sırtlarından", Fikret Mualla'nın "Natürmort", Adnan Turani'nin "Keman - Piyano Resitali", Erol Akyavaş'ın "Son Seslere Ağıt", "Uç Mevki", "İz", Mehmet Güleryüz'ün "Çadır Tiyatrosu" gibi önemli eserler bulunuyor.
Modern sanat ve Türk resim ve heykel sanatının modernist dönemini kapsayan sergi, 31 Temmuz'a kadar açık kalacak.