SPK beklenti anketine göre, dolarda önümüzdeki ay, altı ay ve bir yılda artış bekleyen katılımcıların oranları sırasıyla yüzde 61, yüzde 60 ve yüzde 57 oldu.
SPK'dan yapılan açıklamaya göre, ankette şu sonuçlar ortaya çıktı:
"Gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 51'i önümüzdeki ay değişim beklemezken, önümüzdeki altı ay ve önümüzdeki bir yıl için artış bekleyenlerin oranı sırasıyla yüzde 58 ve yüzde 46 olarak gerçekleşmiştir. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında aylık dönemde faiz oranında artış bekleyen katılımcıların oranının yüzde 34'ten yüzde 45'e yükseldiği gözlenmiştir.
Dolara ilişkin olarak önümüzdeki ay, altı ay ve bir yıl artış bekleyen katılımcıların oranları sırasıyla yüzde 61, yüzde 60 ve yüzde 57 olarak gerçekleşmiştir. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında aylık dönemde dolarda artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 47'den yüzde 61'e yükselmiştir.
Euroya ilişkin olarak katılımcıların çoğunluğunun önümüzdeki bir ay, altı ay ve bir yıl içinde artış beklentisinde olup, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 60, yüzde 59 ve yüzde 59'a ulaştı. Bir önceki dönem anketine göre mevcut dönem anketinde, euroya ilişkin artış bekleyen katılımcıların oranı yükselmiştir.
GELECEK AY BİST'TE DEĞİŞİM BEKLENMİYOR
Katılımcıların yüzde 54'ü önümüzdeki ay BIST-100 endeksine ilişkin olarak önemli bir değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 34 ve yüzde 48 olarak gerçekleşmiştir.
BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 61'i önümüzdeki ay, yüzde 47'si önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 47 olarak gerçekleşmiştir.
Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 73'ü önümüzdeki bir ay, yüzde 53'ü önümüzdeki altı ay ve yüzde 44'ü önümüzdeki bir yıl için artış beklemekte.
Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 59'u önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönem için koşullarda iyileşme beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 55 ve yüzde 63 olarak gerçekleşmiştir.
YABANCI YATIRIMCI SAYISINA İLİŞKİN BEKLENTİLER
Katılımcıların yüzde 61'i önümüzdeki ay ve yüzde 42'si önümüzdeki altı ay yabancı yatırımcıoranına ilişkin olarak önemli bir değişim beklememektedir, önümüzdeki bir yıl için artış beklentisine sahip katılımcıların oranı ise yüzde 44 olarak gerçekleşmiştir.
Reel kesimin yurtdışı borçlanma durumuna ilişkin olarak katılımcıların yüzde 58'i önümüzdeki ay değişim beklemezken, yüzde 51'i önümüzdeki altı ay ve yüzde 62'si önümüzdeki bir yıl artış beklentisine sahiptir.
BIST pay piyasası yatırımcı sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 70'i önümüzdeki ay, yüzde 47'si önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yüzde 48'i önümüzdeki bir yıl için artış beklentisine sahiptir.
BIST kıymetli madenler ve taşlar piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 68'i önümüzdeki ay, yüzde 57'si önümüzdeki altı ay, yüzde 47'si ise önümüzdeki bir yıl değişim beklememektedir.
VİOP işlem hacmine yönelik olarak katılımcıların önümüzdeki ay yüzde 60'ı değişim beklemezken, önümüzdeki altı aylık ve bir yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 43 ve yüzde 55 olarak gerçekleşmiştir.
Yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 63'ü önümüzdeki ay için değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı altı aylık dönem için yüzde 42, yıllık dönem için yüzde 53 olarak gerçekleşmiştir.
Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin katılımcıların yüzde 50'si önümüzdeki ay değişim beklemezken, yüzde 56'ı önümüzdeki altı ay ve yüzde 64'ü önümüzdeki bir yıl için artış beklediği yönünde görüş bildirmiştir"