GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasınca (GTSO), "Pestil ve Köme Sektöründe Kümelenme Çalıştayı" düzenlendi.
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, GTSO toplantı salonunda gerçekleştirilen çalıştayda, Gümüşhane'de yıllık yaklaşık 5 bin ton pestil-köme üretildiğini belirtti.
Gümüşhane'nin pestil ve köme üretimindeki gücüne dikkati çeken Memiş, "Üzerinde odaklanmamız gereken bir ürün. Yıllık yaklaşık 5 bin ton üretimle Türkiye'de birinci sırada olduğumuzu değerlendiriyoruz. Malatya ve Elazığ da yavaş yavaş geliyor. Onun için biz daha yenilikçi, daha doğal ne şekilde nasıl üretebiliriz, buna yoğunlaşmamız lazım." dedi.
Vali Memiş, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Harmancık köyünde İŞGEM binası inşaatının hızla devam ettiğini de belirterek, "Sayın bakanlarımızı davet edeceğiz, temelini atacağız. 9 milyon avroluk bir proje. Pestil köme üzerine inovatif ürünlerin üretilebileceği, satışının da yapılacağı, paketleme gibi tesislerinin yapılacağı çok güzel bir proje. Bu işleri hep birlikte yapacağız. Rekabet değil, işbirliği. Bizim en çok ihtiyacımız olan hadise. Çok büyük işletmeler değiliz. Dolayısıyla herkes birbirini güçlendirecek şeyler almalı." diye konuştu.
Üreticilerin pestil kömenin ham maddesi olan cevizi dışarıdan almaya başladığına işaret eden Memiş, bunun önüne geçmek için Gümüşhane'de 50 bin ceviz ağacı dikimi yapılacağını söyledi.
Milletvekillerinin desteğiyle kaynağını temin ettiklerini anlatan Memiş, "35 binini mart, nisanda dikeceğiz. Kalan kısmını 2017'nin kasım ayında dikeceğiz. Tarlalarımız, dikilecek yerler, çiftçilerimiz, damla sulamalarımız, havuzlarımız hepsi hazır vaziyette. Fidanlarımızı devlet olarak bedava vereceğiz. Beş yıl sonra iddia ediyorum, dışarıdan 1 kilogram ceviz almayacağız." diye konuştu.
Vali Memiş, Gümüşhane'nin gelişimine ilişkin üçlü bir kalkınma modeli olduğunu ifade ederek, bunların tarım ve hayvancılık, turizm ile madencilik olduğunu söyledi.
- "Gümüşhane madencilikle müsemma bir kent"
Gümüşhane'nin madencilikle müsemma bir kent olduğuna dikkati çeken Vali Memiş, şöyle devam etti:
"Gümüşhane ilinin bulunduğu çanak tam bin yıldır işleniyor. Romalılardan beri maden işletiliyor burada. Madenciliği yok sayarak Gümüşhane'de yaşayamazsınız. Çevreci bir madencilik, yeşile duyarlı bir madencilik yapılacak. Bir firma daha açılıyor. En az bin kişiye istihdam sağlayacak yeni bir şirket kurma peşindeler. Koza Madencilik FETÖ'cülerin şirketiydi. Tamamıyla TMSF'ye devredildi. Çaycısına varana kadar FETÖ'cü olmamak kaydıyla o da açılacak."
Tarihi Süleymaniye Mahallesi'nde elektrik hatları ve doğalgaz sisteminin yer altına alındığını, yolunun nisan ayında asfaltlanacağını dile getiren Memiş, her yıl 100 bine yakın kişinin ziyaret ettiği Karaca Mağarası'nın yolunun bitmek üzere olduğunu da kaydetti.
Vali Memiş, Gümüşhane çevresinde 1 santimetre boş yer bırakmayacaklarını, ağaçlandırmaya devam edeceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Gümüşhane yemyeşil bir yer olacak. Böyle kayalıklara kurulmuş bir kent kaç tane var? Bu anlamda potansiyeli yüksek. Limni Gölü iddia ediyorum Uzungöl'ü sollayacak. Yapılaşma yok. 11 bungalov ev var, 11 tane daha yapılıyor. 22 bungalov haricinde yapılaşma olmayacak. Günübirlik tesis olarak kullanılacak. Yolunu betonluyoruz. Torul Kalesi ile de aynı şekilde ilgileniyoruz. Kürtün ilçesinin ayrı bir turizm potansiyeli var. Örümcek Ormanları'nın yolunu Güvende Yaylası'na kadar betonluyoruz. Tomara Şelalesi bir doğa harikası. Oranın da yolları yapılıyor. Biz turizmle ilgili dersimize çalışıyoruz."
Pestil ve kömenin yanı sıra Kelkit, Şiran, Köse için hayvancılık anlamında önemli projeleri olduğunun altını çizen Memiş, bölgede hayvancılığı geliştireceklerini söyledi.
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül'ün selamlama konuşmasının ardından GTSO Başkanı İsmail Akçay da Gümüşhane'de pestil ve köme üretimine ilişkin bilgi verdi.
Çalıştaya, ilgili kurum müdürleri ile pestil-köme üreticileri de katıldı.