GAZİANTEP (AA) - Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) tarafından düzenlenen "Anadolu Sohbetleri" toplantısının ikincisi Gaziantep'te gerçekleştirildi.
Bir alışveriş merkezinde düzenlenen ve moderatörlüğünü ekonomist Prof. Dr. Deniz Gökçe'nin yaptığı toplantıda, yeni yatırım imkanları, markaların gelişimi, istihdama ve üretime katkı, perakende ve alışveriş merkezlerinin birlikteliği gibi konularda görüş alış verişinde bulunuldu.
Gökçe, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'de son yıllarda kamunun yere sağlam bastığını ve borç stoğunu azalttığını söyledi.
Avrupa ülkeleri eksi büyürken, Türkiye'nin ortalama yüzde 3-3,5 civarında büyüdüğüne işaret eden Gökçe, "Potansiyelimiz yüzde 5-5,5 dolayında ama bu rakamlar da kötü değil. Türkiye, işsizliği azaltarak, cari açığı büyütmeden yüzde 5 büyüme rakamlarına ulaşabilir" dedi.
Türkiye'nin esas probleminin enerji ithalatı olduğuna dikkati çeken Gökçe, "İthalatımız daraldığı için cari açık küçülüyor. Yani üretim daralıyor. Üretimi daraltarak döviz borcundan kurtulmak, uzun vadede sürdürülemez. Tasarruf etmeyi öğrenmemiz, insanımızı teknolojiyle evirmemiz lazım. İhraç ettiğimiz ürünlerin de yüksek katma değerli olması gerek. İşsizliği indirmemiz, aynı zamanda cari açığın da yükselmesine mani olmamız lazım" diye konuştu.
Hükümetin, vatandaşın desteğini kaybetmeden, seçim döneminde verdiği vaatleri yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Gökçe, büyümeyi artırmak için uzun vadeli reformlar yapılması gerektiğini kaydetti.
Gökçe, asgari ücret konusunda devlet ile şirketlerin oturup konuşması ve yükü paylaşması gerektiğini sözlerine ekledi.
- "Ciddi bir kamu işi yapıyoruz"
Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Nihat Özdemir de yıllık 100 milyar liralık ciroya ulaştıklarını söyledi.
Sektörün her gün ortalama 16-17 milyon kişiye hizmet verdiğini belirten Özdemir, "Ciddi bir kamu işi yapıyoruz. İnsan sağlığı için gerekli gıdaları biz veriyoruz. Yaklaşık 29 bin noktada, 290 bin çalışanımızla insanımıza hizmet ediyoruz" dedi.
Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer ise ev dışı yeme içme sektörü olarak yılda 7 milyar dolarlık bir ciroya ulaştıklarını belirtti.
Sektörde Avrupa ortalamasının 120 milyar, ABD'nin ise 700 milyar dolar olduğunu dile getiren Demirer, "Yeme içme sektörü de Türkiye'nin geleceğinde önemli yer tutacak. Sektörü daha ileri noktalara taşımalıyız" diye konuştu.
Demirer, Gaziantep'in gastronomi dalında UNESCO "Yaratıcı Şehirler Ağı"na girdiğini anımsatarak, sektöre katkısından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e teşekkür etti.
- "Türkiye'de 358 alışveriş merkezi var"
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü de Türkiye'de ilk alışveriş merkezinin 1987'de açıldığını söyledi.
Kısa süre içerisinde sektörün büyük bir gelişim gösterdiğini ve 52 milyar dolarlık yatırıma ulaştıklarını vurgulayan Belgü, "Bugün itibarıyla Türkiye'de 358 alışveriş merkezi var. Bu da 400 bin çalışan demek. Bu yıl içerisinde 18 yeni alışveriş merkezi açılırken, gelecek 2 yılda 40 alışveriş merkezi daha açılması planlanıyor" şeklinde konuştu.