ÇORUM (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman, bakanlıkça 48 meslek için zorunlu hale getirilen mesleki yeterlilik belgesinin bu yıl 115 meslek dalına çıkartılması için çalışma yapıldığını belirterek, "Türkiye genelinde şu ana kadar 130 bin kişi mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanmıştır." dedi.
Karaman, beraberinde Denetleme Dairesi Başkanı Nuri Bilseloğlu, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Çetin Başaranhıncal, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Duran Cesur, İŞKUR İl Müdürü Ali Şahan ile Çorum'da ilk kez gerçekleştirilen mesleki yeterlilik belgesi sınavlarında başarılı olan işçileri, çalıştıkları firmalarda ziyaret ederek sertifikalarını verdi.
Organize sanayi bölgesinde makine ve sağlık sektörüne yönelik üretim yapan 3 firmada çalışan 38 işçiyi tek tek ziyaret eden Karaman ve beraberindekiler, işçileri tebrik etti.
Karaman, ziyaretler sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Çorum'da ilk mesleki yeterlilik belgesine sahip 38 işçinin belgelerini dağıttıklarını, bu sayının ilerleyen dönemde TSO ve Hitit Üniversitesinin desteğiyle artacağına inandığını söyledi.
Bazı meslek dallarına daha belge zorunluluğunun getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü bildiren Karaman, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca geçen yıl yayımlanan tebliğle 48 meslek için zorunlu hale getirilen mesleki yeterlilik belgesinin bu yıl 115 meslek dalına çıkartılması için çalışma yapılıyor. Mesleklerden 17’si inşaat, 7’si otomotiv, 10’u metal, 10’u enerji, 4’ü ise elektrik-elektroniktir. Türkiye genelinde bugüne kadar 130 bin kişi mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanmıştır." diye konuştu.
Belgelerin uluslararası geçerliliği bulunduğunu vurgulayan Karaman, bu belge ile çalışanların başka ülkelerde de iş bulma ve çalışma imkanına sahip olabileceğini kaydetti.
- "93 kuruluşun yetkilendirme süreci devam ediyor"
Karaman ve beraberindekiler, daha sonra Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan'ı ziyaret etti.
Rektör Alkan, ziyarette yaptığı konuşmada, üniversite olarak mesleki yeterlilik belgesi verebilmek için MYK ile akreditasyon sürecinin devam ettiğini anlatarak, sürece katkılarından dolayı Karaman ve TSO'ya teşekkür etti.
Başaranhıncal da Çorum'da mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen kişi ve kuruluşların kendilerine başvurabileceklerini, üniversitenin akreditasyon sürecinin tamamlanmasının ardından Çorum’un bu alanda bölgede söz sahibi olacağını söyledi.
Karaman, yeterlilik belgesi verebilen hali hazırda 67 kuruluş bulunduğunu, 93 kuruluşun ise yetkilendirme sürecinin devam ettiğini kaydetti.