17 °c

Maliye Bakanı Ağbal: (2)

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin eylül ayında 16,9 milyar lira, ocak-eylül döneminde ise 12 milyar lira açık verdiğini belirterek, "Geçen sene aynı dönemde bütçe açığının 13,4 milyar lira olduğu dikkate alındığında 9 aylık bütçe gerçekleşmemiz, geçen seneye göre 1,4 milyar liralık bir iyileşmeyi ifade etmektedir." dedi. Ağbal, Bakanlıkta, Ocak-Eylül 2016...

Ekonomi Haberi
Maliye Bakanı Ağbal: (2)
Maliye Bakanı Ağbal: (2)

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin eylül ayında 16,9 milyar lira, ocak-eylül döneminde ise 12 milyar lira açık verdiğini belirterek, "Geçen sene aynı dönemde bütçe açığının 13,4 milyar lira olduğu dikkate alındığında 9 aylık bütçe gerçekleşmemiz, geçen seneye göre 1,4 milyar liralık bir iyileşmeyi ifade etmektedir." dedi.

Ağbal, Bakanlıkta, Ocak-Eylül 2016 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları, 2016 Yıl sonu Bütçe Gerçekleşme Tahmini ve 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı hakkında basın toplantısı düzenledi.

Bu yılın ocak-eylül dönemi bütçe gerçekleşme sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Ağbal, bütçenin eylül ayında 16,9 milyar lira açık verdiğini belirterek, "Ocak-eylül döneminde ise bütçemiz 12 milyar lira açık vermiştir. Geçen sene aynı dönemde bütçe açığının 13,4 milyar lira olduğu dikkate alındığında 9 aylık bütçe gerçekleşmemiz geçen seneye göre 1,4 milyar liralık bir iyileşmeyi ifade etmektedir. 9 aylık bütçe sonuçlarımız bir önceki yılla karşılaştırıldığında hala bütçe disiplinine devam ettiğimiz görülecektir." ifadelerini kullandı.

- "Büyüme, gelişmekte olan ülkeler kaynaklı olacak"

IMF'nin dünya ekonomisinin 2016 yılında yüzde 3,1 büyüyeceği tahmininde bulunduğunu dile getiren Ağbal, bu oranın, küresel ekonomik krizin başladığı 2009 yılından bu yana görülen en düşük büyüme oranı olacağını belirtti.

Küresel ekonominin gelecek yıl ise toparlanarak yüzde 3,4 büyüyeceğinin tahmin edildiğini kaydeden Ağbal, "Önümüzdeki yıl büyümede görülecek toparlanma, esas olarak gelişmekte olan ülkeler kaynaklı olacaktır." diye konuştu.

Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 2,1, gelecek yıl da hızlı bir toparlanmayla yüzde 3 büyümesinin beklendiğini anlatan Ağbal, 2017'de küresel ticaret hacminde de önemli bir artış öngörüldüğünü söyledi. Ağbal, "Bu çerçevede 2016 yılı için yüzde 2,3 olarak tahmin edilen küresel ticaretteki artışın 2017 yılında yüzde 3,8'e yükselmesi beklenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, gelecek yıl küresel ekonomik büyüme ve ticaret hacmindeki artışın temelinde, küresel ekonomik koşullarda meydana gelecek normalleşme, finansal piyasalarda elverişli koşulların devam etmesi ve genel olarak gelişmekte olan piyasaların toparlanacak olması gibi faktörlerin bulunduğunu belirtti.

- "Krizden bu yana 7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık"

Küresel finansal sistemdeki riskleri azaltan, küresel ticareti teşvik eden, potansiyel büyümeyi, istihdam ve yatırımları yukarı çeken yapısal reformlar ile büyüme dostu maliye politikalarına daha fazla önem verileceğinin altını çizen Ağbal, Türkiye ekonomisine ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye ekonomisi 2016 yılının ilk yarısında yüzde 3,9 ile Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin 2,5 katı büyüdü. Böylece ülkemiz olumsuz dış konjonktürel ve jeopolitik sorunlara rağmen gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmaya devam etti. Küresel krizden bu yana yaklaşık 7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık. Böylece OECD ülkeleri arasında en yüksek istihdam artışı sağlayan ikinci ülke olduk. Yine global ekonomik krizden bu yana iş gücüne katılım oranı da yüzde 44'ten yaklaşık yüzde 52 seviyesine geldi. İş gücüne katılım oranının sürekli bir şekilde yukarıya gitmesi ve özellikle kadınların iş gücüne katılım oranının artması ekonomimizin ileriye dönük potansiyel büyüme oranını yukarıya çekecek önemli bir faktör niteliğindedir."

- "Enflasyonu orta vadede yüzde 5'e düşürmeyi hedefliyoruz"

Enflasyonun 2015 yılında yüzde 8,8 olarak gerçekleştiğini, bu yıl sonunda ise yüzde 7,5'e düşmüş olacağını belirten Ağbal, "Orta vadede ise hedefimiz, enflasyonu yüzde 5'e düşürmektir." dedi.

Cari açığın milli gelirine oranının geçen yıl sonu itibarıyla yüzde 4,5 olarak gerçekleştiğini anımsatan Ağbal, bu oranın yıl sonunda 4,3'e gerilemesini beklediklerini söyledi. Ağbal, orta vadede ise söz konusu oranı yüzde 3,5'e indirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 3,2 düzeyinde gerçekleşmesinin öngörüldüğünü dile getiren Ağbal, gelecek yıl bu oranın yüzde 4,4'e ulaşacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Ağbal, 2018 ve 2019 yıllarına dair büyüme hedefinin ise yüzde 5 olduğunu dile getirdi.

Gelecek 3 yıl boyunca büyüme oranlarını yukarıya çekecek destekleyici unsurlar hakkında da konuşan Ağbal, küresel ekonomide toparlanma ve buna bağlı olarak dış talebin artmasının bu unsurlar arasında yer aldığını belirtti.

Orta Vadeli Program döneminde dış finansman koşullarının elverişli bir şekilde devam edeceğini öngördüklerini dile getiren Ağbal, bu dönemde jeopolitik risklerin azalmasını beklediklerini bildirdi.

(Sürecek)






Sıradaki Haber