Türk şirketlerinin yurt dışı yatırımları hız kesmeden devam ediyor... Konut alanında yapılan yatırımların peşinden liman yatırımları geliyor. Türk firmalar liman yatırımlarına 8 liman daha ekledi ve 29 limana ulaşı. Sayı 50`ye gidiyor.
Yurtdışı liman yatırımları 2 milyar doları geçti. Türk şirketleri halen 29 limanda ortak veya işletici olarak faaliyet gösteriyor.
Latin Amerika...
Kruvaziyerde Global Liman (GLİ) peşpeşe yatırımlar yapıyor. 3’ü Türkiye’de toplam 8 ülkede 14 liman işletiyor. Arkas, İtalya’nın La Spezia kentindeki Terminal Del Golfo limanı’nın; U.N. Ro-Ro, Trieste’de Samer Seaports terminalinin (payı yüzde 60); Ekol Lojistik, Trieste’de liman işletmecisi Europa Multipurpose Terminals’ın %65 hissesinin sahibi. Buna göre Türk şirketleri yurtdışında 29 liman işletiyor veya ortak. Ancak asıl önemli olan hedefl eri… Bu sayı, şirketlerin hedeflerine göre birkaç yılda 50’ye yaklaşabilecek. Büyük iki yatırımcı Yıldırım ve GLİ, halen görüşmeler yapıyorlar.
Limak Holding'te liman fırsatlarını değerlendiriyor
Limak Holding, havalimanları, limanlar, otoyollar, barajlar, hidroelektrik santraller gibi birçok yapının inşatında önemli rol oynarken limancılıkta yurtdışındaki yatırım fırsatlarını değerlendiren Türk şirketleri arasında.
Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı, Rusya’da Rostov-On-Don Uluslararası Havalimanı
inşaatı, Kuveyt Uluslararası Havalimanı Terminal ihalelerini kazanarak yurtdışında Türkiye'yi ve Türk firmalarını temsil eden Limak, yurtdışı rotasını genişletiyor.
Havalimanı projelerinin yanı sıra Ukrayna’da ihalesi kazanılan 4 kilometre uzunluğundaki metro projesinde de Limak imzası olacak.
Kuzey Kıbrıs’ta yürütülen otel projesinin yapımına devam edilirken, Pakistan’daki metrobüs projeleri ile Suudi Arabistan’da yürütülen su iletim hattı projeleri de Limak Holding tarafından hayata geçirildi.
Geçen yılın işlem hacmi hacmi 2.3 milyar
Geçen yıl Türk şirketleri yurtdışında 42 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirdi. Deloitte Türkiye’nin ‘2016 Yılı Yurtdışı Birleşme ve Satın Almalar Raporu’na göre Türk şirketlerinin yurtdışında gerçekleştirdiği birleşme ve satın almaların toplam işlem hacmi 2.3 milyar dolar oldu. İşlem sayısı geçmiş yıllarla paralel seyrederken, işlem hacmi ise son beş yılın en düşük seviyesinde kaldı. Bununla birlikte, son 10 yılda Türk şirketlerin yurtdışında gerçekleştirdiği toplam 292 adet birleşme ve satın alma işleminin toplam hacmi 26.3 milyar doları buldu.
Yarısı liman yatırımları
Doğuş Grubu, Global Liman İşletmeleri, Yıldırım Holding, MNG Holding gibi büyük gruplar, restorancılık ve otelcilik, altyapı ve üretim sektörlerindeki yatırımları ile toplam işlem sayısının yaklaşık yarısını gerçekleştirdi.
Trakya Cam, Arçelik ve Vestel gibi Türkiye’nin önde gelen şirketleri ise yurtdışında satın alımlarla global pozisyonlarını güçlendirdi. Yatırımcılar genellikle yüzde 100 veya çoğunluk hisse tercih etti. Yılın en büyük işlemi Yıldırım Holding’in 750 milyon dolar değerindeki Puerto Bolivar Harbor satın alımı oldu. Söz konusu işlem tek başına, 2016 yılında gerçekleşen toplam işlem hacminin %33’ünü oluşturdu. 2014 ve 2015 yıllarında sırasıyla 159 milyon dolar ve 100 milyon dolar olan ortalama işlem hacmi bu yıl 55 milyon dolar olarak gerçekleşti.