ANKARA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kırsal Yerleşim Yerlerindeki 2G Hizmetlerinin 4,5G'ye Yükseltilmesi sözleşmesiyle Evrensel Hizmet Fonu kapsamında Turkcell ile yaptıkları anlaşma gereği, bin 799 noktaya 4,5G kalitesinde hizmet götüreceklerini söyledi.
Bakan Arslan, Haberleşme Genel Müdürlüğü ile Turkcell arasında Evrensel Hizmet Fonu kapsamında gerçekleştirilecek Kırsal Yerleşim Yerlerindeki 2G Hizmetlerinin 4,5G'ye Yükseltilmesi sözleşmesi imza töreninde konuştu.
Sektörün serbestleşmesinden sonra özellikle kırsal alandaki haberleşme imkanlarının tüm insanlara eriştirilmesi adına, kentsel bölgelerde verilen hizmetin aynı oranda, kalite ve kapasitede kırsal alanda da gelişmesini öngördüklerini anlatan Arslan, tamamen kamu kaynağı kullanılarak ve coğrafi bölge farkı gözetmeksizin gerçekleştirdikleri bu projede, o günün en son teknolojisini insanların hizmetine sunduklarını dile getirdi.
2013 yılında GSM kapsama alanlarının genişletilmesi ve o güne kadar kapsama girmeyen, nüfusu 500’ün altındaki bin 799 noktaya bu hizmeti götürmek adına geliştirdikleri proje kapsamında yapılan ihaleyi Turkcell'in kazandığını anımsatan Arslan, söz konusu proje kapsamında bin 799 noktaya 2G ve 3G'nin gideceği şekilde hizmet götürdüklerini belirtti.
Bugün artık 4,5G hizmetini bin 799 yerleşim yerine götürmek istediklerine işaret eden Arslan, "Bugün 40 milyonun üzerinde insanın 4,5G'yi kullanabilir hale geldiği ve bunların 19 milyonunun da aktif olarak kullandığı bir ortamda, bu hizmeti yine kırsaldaki bin 799 noktaya götürmüş olalım. Bununla ilgili Turkcell ile Evrensel Hizmet Fonu kapsamında yaptığımız anlaşma gereği bin 799 noktaya 4,5G kalitesinde hizmeti götürmüş olacağız. Ayrıca oradaki insanların kullandıkları cihazlar ve SIM kartları 4,5G'ye uyumlu değilse dahi 2G veya 3G hizmeti alanların ise hizmet kalitesi ve hızı çok daha yükselecek. Onlar da en azından bu anlamda 4,5G'nin nimetlerinden yararlanmış olacaklar. Bunu çok önemsiyoruz. Gerek Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu gerekse Başbakanımız Binali Yıldırım'ın liderliğiyle bugüne kadar bu alanda birçok iş yaptık, birçok iş yapmaya çalışıyoruz ve insanımıza hizmeti daha kaliteli ve hızlı götürebilir hale geliyoruz. Bu konuda onlara ve bize destek veren hükümetlerimize teşekkür ediyorum."
- "SSM bu konuda 68 milyon dolarlık kaynak sağladı"
Arslan, 2G kalitesindeki hizmetin kırsala 4,5G kalitesinde götürülmesi sağlarken Türk mühendislerince Savunma Sanayi Müsteşarlığının (SSM) koordinasyonunda milli imkan ve kaynaklarla geliştirilen ULAK baz istasyonları projesinin kullanılmasını şart koştuklarını söyledi.
Savunma Sanayi Müsteşarlığının bu konuda 68 milyon dolarlık kaynak sağladığını anlatan Arslan, ULAK baz istasyonu projesinin bu kaynakla kullanılabilir hale geldiğini bildirdi.
ULAK baz istasyonlarının kullanımıyla kırsala 4,5G kalitesinde hizmet götürmeyi sağlayacaklarını ifade eden Arslan, "Ancak bununla da yetinmiyoruz. Yine kırsalda bin 472 yeni yer tespit ettik ki bunların da o anlamda ihtiyacı var. Bin 472 yerle ilgili ihale sürecini başlattık. 13 Mart'ta yapılmış olacak. Orada da şart koştuğumuz ULAK baz istasyonlarının kullanılması konusuydu. GSM operatörlerimizin burada, her zaman ki gibi sadece ticari amaçla bakma değil, sosyal sorumluluk çerçevesinde bize yapacakları katkıyla bu hizmeti de 4,5G kalitesinde götürmeyi önemsiyoruz." dedi.
Arslan, 5G ile ilgili hazırlıkları devam ettirdiklerini belirterek, "Gerek kamu olarak biz gerek Savunma Sanayi Müsteşarlığımız ve onun bağlı kuruluşları gerekse GSM operatörlerimiz de kendi alanlarında yerli ve milli olma öngörüsü çerçevesinde ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmalar kapsamında biz 5G'nin de gereklerini etap etap yerine getiriyoruz. 2020'de 5G'ye geçtiğimiz zaman onun altyapısını da yerli ve milli olarak geliştirmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.
- "Turkcell tarafından 250 sipariş geçildi"
Arslan, bilişim ve iletişim sektörünün teknolojinin yoğun kullanıldığı, sosyal ve ticari hayatı kolaylaştıran bir sektör olduğunu vurgulayarak, "Biz başka ülkelerin yaptığı ürünleri alıp kullanıp, onların peşinden giden değil, yerli ve milli ürünlerini geliştiren ve ihraç edebilen bir ülke olmak istiyoruz. Bakanlık olarak özel sektörle Ar-Ge'lere destek anlamında üzerimize ne düşürse yapmaya gayret ediyoruz." diye konuştu.
Sektörün kalkınması adına kamu tarafı olarak özel sektörle aynı hızla, aynı performansla koşturmaya devam ettiklerini belirten Arslan, hizmet götürülen yerleşim yerlerindeki altyapı ile sistemlerin bakım ve işletim faaliyetlerinin de sözleşme kapsamında yürütüleceğini söyledi.
Projenin hemen uygulamaya geçeceğini dile getiren Arslan, şunları kaydetti:
"ULAK baz istasyonları artık kullanılabilir hale gelmiş durumda. Turkcell tarafından bununla ilgili 250 adet sipariş geçildi. Bunların kurulumuyla sipariş sayısı da artacak. Hem bu bin 799 nokta hem de ilave bin 452 noktada da yeni ihaleyi kim kazanırsa kazansın yine ULAK baz istasyonlarını kullanacak. Yerlilik ve millilik, bu sektörü geliştirmek, bu sektör üzerinden dışarıdan alan değil, dışarıya ihraç eden olmak istiyoruz. Süreci başlatmış durumdayız. Diğer operatörler de sipariş vermeye başladılar. Bu sektörü beraber kalkındıracaksak, herkes destek verecek. Hangi operatörümüz neyi geliştirirse geliştirsin, birlikte kullanırsak eğer birlikte kalkınırız. Herkesin ayrı ayrı yatırım yaparak israfa kaçmasındansa, ortak kullanım, ortak geliştirme önemli. Turkcell marifetiyle bu bin 799 noktada baz istasyonlarını 4,5G seviyesine getirdiğimizde sadece Turkcell kullanıcıları değil, diğer operatörlerin kullanıcıları da yararlanacak."
Daha sonra Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç ile Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu arasında, Kırsal Yerleşim Yerlerindeki 2G Hizmetlerinin 4,5G'ye Yükseltilmesi sözleşmesi imzalandı.