GAZİANTEP (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sekreteri Bader Arslan, Gaziantepli halı üreticilerinin gelecek dönemde dünyanın en önemli halı ithalatçıları olan İngiltere ve Almanya pazarına yönelmelerinde fayda olduğunu bildirdi.
Arslan, TİM organizasyonu ve GAİB ev sahipliğinde düzenlenen "Gaziantep Küresel Fırsatlar Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, Gaziantep'in geçen yılki ihracatının 6 milyar doların üzerinde olduğunu anımsatarak, Gaziantep'in, 2000 yılında 420 milyon dolar olan ihracatını 2015'te 6,3 milyar dolara, Türkiye ihracatından aldığı payı da yüzde 1,5'ten yüzde 4,4'e ulaştırdığını söyledi.
Başka bir şehir için bu istatistikleri vermenin mümkün olmadığını ifade eden Arslan, 2000 yılında 470 olan Gaziantep'te ihracat yapan firma sayısının geçen yıl 1984'e yükseldiğine dikkati çekerek, kentten en fazla ihracat yapılan ülkelerin Irak, Suriye, Suudi Arabistan, ABD ve İran olduğunu bildirdi.
Arslan, Gaziantep'in halı ihracatında Türkiye'nin en önde gelen şehri olduğunu dile getirerek, unlu mamuller ve yağın da kentin ihracatında ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.
Gaziantep'in TİM'in "10 il 10 ülke eşleşmesi"nde İngiltere ile eşleştirildiğini anımsatan Arslan, şunları kaydetti:
"Gaziantep'in en çok ihracat yaptığı alanlardan birisi halılar ve yer kaplamaları. Bunların yüzde 21'ini yaklaşık Suudi Arabistan'a yapıyoruz. Yüzde 13'ünü ABD'ye, yüzde 12'sini Irak'a yapmışız. Suudi Arabistan'ın halı ithalatının yaklaşık yüzde 37'sini Gaziantep sağlamış. ABD'nin ise yüzde 6'sını, Irak ve Libya'nın da neredeyse yarısını biz Gaziantep'ten göndermişiz. ABD'nin sadece yüzde 6'sını biz tedarik ediyoruz, o yüzden bu alanda gidilecek çok yol var. Dünyanın en fazla halı ithalatı yapan ülkeleri ABD, İngiltere ve Almanya var. ABD'nin ithalatı yaklaşık 2,6 milyar dolar, İngiltere ve Almanya'nın da 1,1 ve 1,2 milyar dolar civarında. Türkiye'nin bu 2 ülkeye ihracatı yok denecek kadar az. O yüzden Gaziantepli halı üreticilerinin önümüzdeki dönemde İngiltere ve Almanya başta olmak üzere ihracatta zaten güçlü olduğumuz ülkelere yönelmesinde fayda var."
Arslan, petrol fiyatlarındaki düşüklüğün Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin ekonomilerini zor durumda bıraktığına işaret ederek "O yüzden önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan ve bölgedeki diğer ülkelerin ekonomilerinde bir canlanma görmeyeceğiz. Bu da halı ihracatçılarının en büyük pazarı olması nedeniyle, halı alanında pazar çeşitlendirilmesi şu anda bir zorunluluğa doğru gidiyor." dedi.
Son 5 yılda dünyadan halı ithalatı artan ilk 5 ülkenin ABD, Suudi Arabistan, Malezya, Fas ve Vietnam olduğunu belirten Arslan, kentin en başarılı olduğu un ve unlu mamuller ihracatında da Ortadoğu ülkelerinin ilk sıralarda yer aldığını hatırlattı.
Dünyanın en fazla un ve unlu mamuller ithalatçısı ülkelerinin de ABD, İngiltere, Almanya olduğunu ifade eden Arslan, "Bu ülkelerin un ve unlu mamuller ithal ettiği en önde gelen ülkeler arasında biz yokuz. Filipinler'e, Malezya ve Çin'e mal satıyoruz ama güçlü ülkeler var yakınımızda bunları gözden kaçırmamalıyız. Türkiye hayvansal ve bitkisel yağlar üretim ve ihracatında çok mahir bir ülke. Gaziantep de bu alanda en önde gelen illerden biri. Dünyanın önde gelen yağ ithalatçıları Hindistan, Çin ve ABD. Biz bunların hiçbirinde ciddi bir pazar payına sahip değiliz Gaziantep olarak. O yüzden yönelebileceğimiz ve ciddi ihracat rakamlarına ulaşabileceğimiz ülkeler buralar." diye konuştu.
GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da Güneydoğu Anadolu Bölgesi ihracatçıları olarak geçen yılla hemen hemen aynı oranlarda ihracat yaptıklarını dile getirerek, çok fazla bir düşüş yaşamadıklarını, kasım ve aralık aylarında da bölgeden yapılan ihracat oranlarının artacağını vurguladı.
Sanayiciler ve ihracatçılar olarak daha çok çalışmaları gerektiğini anlatan Çıkmaz,
"Ülkemizi ayakta durdurmak için gece gündüz çalışmamız lazım. İhracat demek ülkenin kalkınması, sanayinin çalışması, işsizliğin azalması demek. Bölgemizin ve Türkiye'nin önemli pazarlarından Irak'a yapılan ihracatta yüzde 20 düşüş var. Irak’a ihracatımızdaki düşüşün de önümüzdeki dönemlerde normal seyrine döneceğine inanıyoruz. Bölgemizde Türkiye’nin istikrar ve büyümesine yönelik dış güçlerin, dış aktörlerin oynadığı oyunları hepimiz biliyoruz. Biz GAİB olarak yeni pazarları etüt ediyoruz. Kuzey Afrika pazarlarını etüt ettik, Güney Amerika pazarını etüt ettik, önümüzdeki süreçlerde İngiltere başta olmak üzere birçok pazarda etüt çalışmalarımız ve bu pazarlara girebilmek için çeşitli çabalarımız söz konusu olacak. Bizler Ortadoğu ülke pazarlarına da ilerliyoruz, Avrupa pazarlarında ilerliyoruz. Yeni pazarlarda da önemli aktörler olarak ilerleyeceğimize inanıyoruz. Zaten şu anda Güneydoğu Anadolu ihracatçıları dünya genelinde 185 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Pazarlarımızı muhafaza ederken yeni pazar arayışlarımızda sürecektir."
Sanayinin ve üretimin her aşamasında Ar-Ge ve inovasyona önem verilmesinin şart olduğunu ifade eden Çıkmaz, küresel ekonominin önemli aktörleri arasında yer almanın olmazsa olmazının yenilikçilik olduğunu belirtti.
Toplantıda, Bloomberg HT Radyo Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen "Akıllı Sanayicinin Para Stratejisi", Alibaba.Com Türkiye Genel Müdürü Orkun Aytulun'un "İnternetteki Küresel Fırsatlar" ve DHL Ekspress Türkiye Ceosu Markus Reckling "İnternetten Müşteriye Ulaşmanın Yolu", Turkishtime Genel Yayın Yönetmeni Barış Soydan "Türkiye'nin Dünyadaki Konumu" ve DHL Ekspress Türkiye Havaalanı Müdürü Volkan Demiroğlu "KOBİ'lere Gümrük Süreçlerinde Kazandıracak Öneriler" konulu sunum yaptı.