17 °c

FAO'nun 30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı

ANTALYA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı, genç çiftçilere yönelik 30 bin lira hibe, 100 bin lirası faizsiz kredi olmak üzere bir çağrıya çıktıklarını belirterek, "Şu anda o çağrı devam ediyor. 15 gün içerisinde yaklaşık 400 bin başvuru aldık." dedi.Nazlı, Antalya'da bir otelde düzenlenen Birleşmiş Milletler Gıda ve...

Ekonomi Haberi
FAO'nun 30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı
FAO'nun 30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı

ANTALYA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı, genç çiftçilere yönelik 30 bin lira hibe, 100 bin lirası faizsiz kredi olmak üzere bir çağrıya çıktıklarını belirterek, "Şu anda o çağrı devam ediyor. 15 gün içerisinde yaklaşık 400 bin başvuru aldık." dedi.

Nazlı, Antalya'da bir otelde düzenlenen Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı'nda, sürdürülebilir kalkınmanın dinamik unsurlarından olan altyapıyla ekonomik gelişmede önemli rol oynayan özel sektör yatırımlarının öncelikli alanlar arasında yer alabileceğini söyledi.

Avrupa'nın üç alt bölgeye ayrıldığını ifade eden Nazlı, her alt bölgenin birbirinden farklı öncelikleri olduğunu, 2015 yılında Macaristan'da düzenlenen danışma toplantısı ile yine aynı yıl Ankara'da düzenlenen Orta Asya Alt Bölge Gayriresmi Danışma Toplantısı'nda belirlenen önceliklerin dikkate alınmasında yarar olduğunu ifade etti.

Tarım ve gıda güvenliği konusunun, küresel düzeyde son yılların önemli gündem maddelerinden olduğuna dikkati çeken Nazlı, "Dünya genelinde 570 milyon civarında çiftlik var ve tarımsal üretimin yüzde 80 gibi büyük kısmı, sayıları 500 milyonu bulan küçük aile işletmeleri tarafından gerçekleştirilmektedir." diye konuştu.

Nazlı, tarımsal üretimin bel kemiği olan küçük aile işletmelerinin tarımsal politikaların odağında yer almak zorunda olduğunu belirterek, üretimde kadın çiftçilerin emeği ve katkısının büyük yer tuttuğunu dile getirdi.

- "Kadın çiftçilere öncelik verilmeli"

Kadın çiftçilere politika geliştirirken öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizen Nazlı, tarım sektörünün önemli sorunlarından birinin de gençlerin tarımsal üretimden uzaklaşması olduğunu anlattı. Nazlı, birçok ülkede çiftçilerin yaş ortalamasının 50'nin üzerinde olduğunu, gençleri tarımla uğraşmaya yönlendirecek politikaların geliştirilmesi gerektiğini bildirdi. Bunu sağlamak için gençlerin şehir merkezlerine göç etmesine yol açan etmenlerin iyi analiz edilmesi ve buna yönelik politikalar geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Nazlı, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak bu sene yeni bir hibe destek programına başladık. Genç çiftçi programı. 18, 40 yaş arasındaki genç çiftçilere 30 bin lira hibe, 100 bin lirası faizsiz kredi olmak üzere bir çağrıya çıktık. Şu anda o çağrı devam ediyor. 15 gün içerisinde yaklaşık 400 bin başvuru aldık. Bu başvuru, çağrı sürecinde. Daha 12 Mayıs'a kadar devam edeceğini düşünüyoruz, başvuru sayısının da çok daha fazla artacağını düşünüyorum. Bu hibe programı, gerçekten genç çiftçiler, kırsalda yaşayan insanlar veya şehirde yaşayıp, kırsala dönmek isteyen insanlar için örnek bir program olacak. Bu projeyle ilgili ortaya çıkacak sonuçları da buradaki ülkelerle paylaşabileceğimizi belirtmek istiyorum."

- Göç sorunu

Genel Müdür Nazlı, çözüm bekleyen bir konunun da göç olayı olduğunu ifade ederek, bazı bölge ülkelerinde yaşanan siyasi istikrarsızlığın sivil vatandaşların evlerini terk ederek komşu ülkelere sığınmalarına yol açtığını dile getirdi.

Türkiye'de yaklaşık 3 milyondan fazla mülteci bulunduğuna dikkati çeken Nazlı, "Ülkemiz bunlara ev sahipliği yapmaktadır. Bu da bunun en canlı örneği ve şahididir. Bu ülkelerde mevcut tarımsal altyapı olumsuz etkilenmekte ve üretim sekteye uğramaktadır. Bu konuda bölgesel ve küresel ölçekte uygun politikalar geliştirilmesi gereklidir. Ülkesini terk etmek durumunda kalan çiftçilerin gittikleri ülkede tarımsal üretime devam etmeleri önemlidir. Böylelikle mesleklerini de devam ettirme olanağı bulacaklardır. Bunun için de en önemli platformun FAO olacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Sıradaki Haber