Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Şili-Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, "Türkiye 2002'den itibaren 165 milyar doların üzerinde yabancı sermayenin doğrudan yatırım yaptığı bir ülke haline geldi. 2015 yılında 15 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişi bekliyoruz" dedi.
Elitaş, Şili-Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet ve Şili halkına gösterdikleri misafirperverlikten dolayı şükranlarını sunarak, iş forumunu düzenleyen SOFOFA ve DEİK yöneticilerine teşekkür etti.
"Bundan 26 yıl önce Almanya'da bir fuara katıldığımda, ilk ihracat için ürettiğim tencereleri alan iş adamı Şili'den gelmişti" diyen Bakan Elitaş, şimdi de Ekonomi Bakanı olarak Türkiye'de üretilen bütün ürünlerin dünyada tanıtılması, dünyadaki iş adamlarının Türkiye yatırım yapması ve Türk iş adamların dünyanın çeşitli ülkelerinde yatırım yapmaları için gayret gösterdiklerini söyledi.
Türkiye'nin 2000'li yıllardan itibaren içinde bulunduğu kabuğu yırtarak büyük bir ekonomik büyüme gösterdiğini anlatan Elitaş, "2014 yılı itibarıyla Türkiye'ye baktığımızda 800 milyar dolarlık gayrisafi yurt içi hasılasına (GSYİH) ulaşan, 158 milyar dolarlık ihracat ve 250 milyara dolara yakın ithalat ve 2014'de 400 milyar doların üzerine yaklaşmış bir dış ticaret hacmiyle, Türkiye dünyada önemli bir ekonomik aktör haline gelmiş ülke konumunda" diye konuştu.
İki ülke arasındaki mesafe teknolojiyle kısalıyor
Elitaş, iki ülke arasındaki arasındaki mesafenin teknolojinin gelişmesiyle zaman olarak kısaldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin en önemli özelliklerinden birisi, Ankara'yı ya da İstanbul'u merkez aldığınızda 4 saatlik uçuş mesafesi, o daire o çember içerisinde, 52 ülkeye ulaşmamız mümkün. Bu 52 ülke dünya gayrisafi milli hasılasının yüzde 60'ını oluşturun ülke. 1,6 milyar nüfusu bulunan bir ülke. İş adamları Türkiye'ye geldikleri zaman Türkiye'nin motivasyonu ile ve bu ülkelerle yaptığı ilişkiler çerçevesinde, buralara daha kolay ulaşma imkanına sahip olacaklar diye düşünüyorum."
Türkiye yabancı sermayeyi özellikle 2002'den itibaren bünyesine hızla çeken bir ülke konumuna geldiğini ifade eden Elitaş, "Türkiye 2002'den itibaren 165 milyar doların üzerinde yabancı sermayenin doğrudan yatırım yaptığı bir ülke haline geldi. 2015 yılında 15 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişi bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Elitaş, 2011 yılında Şili ile imzalan serbest ticaret anlaşmasının değiştirilmesinin TBMM'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinden önce kabul edildiğini hatırlatarak, iş adamlarına hitaben, "Bizim yapabileceğimiz iş dostlukları pekiştirmek, sizin yapacağınız iş ticari anlaşmaları hayata geçirmek" ifadesini kullandı.
''Yabancı yatırımcıyı çekmek için çaba gösteriyoruz''
Şili Ekonomi Bakanı Felipe Cespedes de ülkesinin ihracatçı bir ülke olduğunu vurgulayarak, uluslararası ticarete daha da açılmak ve yabancı yatırımcı çekmek çaba gösterdiklerini söyledi.
Cespedes, Şili hükümetinin yabancı yatırımcıları çekebilmek için neler yaptığını Türk iş adamlarına yaptığı sunumla anlattı.
1 milyar dolarlık ticaret hacmi
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da iki ülke cumhurbaşkanların bu forma katılması iş dünyası için çok önemli olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanın 20 yıl sonra buraya gelmesi, 90 yıl süren bir ilişkinin taçlandırılması gibi. Bu ilişkilerden onur duyuyoruz. Birisi Kuzey yarım kürede diğeri Güney yarım kürede, aramızda oldukça uzun mesafe olan fakat dostluğu arkadaşlığı ve dostluğu bir şekilde devam eden iki ülke. İş dünyası olarak bu güzel ilişkilerimizin işe de yansımasını bekliyoruz" dedi.
Vardan, "Cumhurbaşkanımız konuşmalarında bizlere 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi gösterdiler. Tabii ki biz memnuniyetle bu hedefi ve daha fazlasını gerçekleştirmeyi çok arzu ediyoruz. Belki ülkelerimizin kapasitelerine, potansiyellerine baktığımız zaman büyük bir rakam değil. DEİK olarak amacımız sadece iki ülke arasında ticaret hacimlerini artırmak değil, biz aynı zamanda ülkeler arasında yatırımlarında artırılmasını hedefliyoruz ve biz bunları aynı zamanda sadece kendi ülkelerimizde değil, üçüncü ülkelerde de yapabilmeyi hedefliyoruz. DEİK olarak 123 ülke ile temas halindeyiz" ifadelerini kullandı.
Sıradaki Haber