ANKARA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşmasının (ECOTA) hayata geçmesi halinde teşkilata üye ülkeler arasındaki karşılıklı ticaretin önündeki engellerin bir nebze olsun kalkacağını söyledi.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Ticaret ve Sanayi Odası 20. Yürütme Kurulu ve 14. Genel Kurul Toplantıları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, gerçekleştirilen son toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ECO ülkelerinin tarihi bir fırsata sahip olduğunu ve bunu iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirterek, "Maalesef bu fırsatı geçmişte iyi kullanamadık. ECO ülkeleri olarak bölgesel ve küresel kalkınmada yeteri kadar pay alamadık" dedi.
Dünya nüfusunun yarısını ECO üyelerinin komşularının oluşturduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu durumun bölge ülkelerine tarihi bir fırsat sunduğunu kaydetti. "Bu fırsatı iyi kullanabilirsek ülkelerimiz, halklarımız ve zenginlik açısından müthiş bir fırsat ama kullanamazsak zaman çok çabuk geçiyor" diyen Hisarcıklıoğlu, iş adamlarının karşılıklı ticaretin artırılması için kendi ülkelerinin siyasetçilerinden talepte bulunmaları gerektiğini belirtti.
ECOTA'nın üye ülkeler arasındaki ticaretin önündeki engelleri kaldıracağına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Hala konuşuyoruz ama bunun bir türlü önünü açamadık. ECOTA Anlaşması karşılıklı ticaret yaparken önümüzdeki engellerin bir nebze olsun kaldırılmasını sağlayacak" diye konuştu.
Çin'in dünyanın en büyük üretim merkezlerinden biri olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Çin'de üretilen ürünler batımıza gidecek. Batımıza giderken bizim ticaret yollarımız üzerinde olacak mı olmayacak mı? Buna karar vermemiz lazım. Ticaret yolunun üzerinde olursak bu, zenginlik demektir" dedi.
ECO ülkelerinin dünya ticaretinde geçiş güzergahında bulunmasının bu ülkelerin güvenliği açısından da önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ECO ülkelerinin ticarette geçiş güzergahı olarak kullanılması halinde diğer ülkelerin söz konusu ülkelerde istikrarsızlık istemeyeceğini dile getirdi.
Hisarcıklıoğlu, gümrüklerin modernizasyonun da ülkeler arasındaki ticaret açısından önemli olduğunu anlatırken, iki komşu ülkenin gümrüklerinin çalışma saatlerinin uyumlu olması gerektiğini ifade etti.
Gümrük idarelerindeki standartların da aynı olmasının önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Bunları sağlayabilirsek ticaret yolu üzerinde olabilme, tarihi İpek Yolu üzerinde oturabilme şansımız var. Bunları yapamazsak bu fırsat elimizden geçecek, gidecek" değerlendirmesinde bulundu.
Bu kapsamda elektronik ortamda TIR karnesi alınmasına imkan veren e-TIR uygulamasını İran ile başlattıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, Pakistan'ın da sisteme girme kararı aldığını bildirdi.
- Diğer konuşmacılar
ECO Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mian Muhammad Adrees de dünyanın tarihi bir dönemden geçtiğini ifade ederek, yeni çağda geleneksel olmayan bazı tehditlerle karşı karşıya olduklarını dile getirdi.
Söz konusu tehditlerin küresel siyaset ve ekonomik hayatı etkilediğini belirten Adrees, çatışmaların barışa zarar verdiğini kaydetti.
Adress, zorlukların fırsata dönüştürülerek ekonomik ve toplumsal kalkınma anlamında ECO ülkelerinin gelişmeler sağlayabileceğine dikkati çekerek, "Küresel ekonomide bir merkez kayması ver. Küresel ekonominin ağırlık merkezi batıdan doğuya kayıyor" dedi.
Bölgesel işbirliği girişimlerinin ekonomik büyümeyi arttırdığına işaret eden Adrees, işbirliği yapmamanın büyük fırsatların kaçmasına yol açtığını söyledi.
ECO Sanayi ve Ticaret Odasının 20 yıldan uzun süredir var olmasına karşın hakettiği başarıyı elde edemediğini belirten Adress, "Benzer teşkilatların ilerlemesine bakacak olursak çok geride kalmış durumdayız" diye konuştu.
İran Ticaret Sanayiler Madenler ve Tarım Odası Başkan Yardımcısı Gholamhossein Shafei ise son dönemde yaşanan krizlerin ECO ülkelerinin birbirlerine yaklaşmaları açısından fırsat olarak görülebileceğini kaydetti.
Üye ülkelerin ticaret hacminin geçen yıl sonu itibarıyla 82 milyar dolar olarak gerçekleştiğini anlatan Shafei, "Bunun sadece yüzde 8,5'ini birbirimizle yaptığımız ticaret oluşturuyor" ifadesini kullandı.
İşbirliği anlamında bölgenin potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Shafei, "Bu potansiyelin çok gerisindeyiz. Engellerin kaldırılması ve sorunların çözülmesi gerekiyor. Artık slogan atma zamanı değil. Gerçek anlamda işbirliği hayata geçirilmeli" değerlendirmesinde bulundu.
ECO Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça da bölge ülkeleri arasında çok güçlü kültürel bağlar olduğunu ifade etti.
Bölgenin stratejik önemine de dikkati çeken Akça, "Her bir üye ülkenin güçlü yanları ve kendine özgü iş olanakları var. Farklı ekonomik yapılara sahip ülkelerden söz ediyoruz. Bu anlamda tamamlayıcı olabilmek, inovasyonu teşvik ederken ticaretin de teşvik edilmesi bizim için çok önemli" dedi.
Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti.