BRÜKSEL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu (Gümrük Birliği) tek taraflı bir anlaşma bunun iyileştirilmesi lazım.” dedi.
Zeybekci, Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Avrupa Politika Çalışmaları Merkezinde (CEPS) gerçekleştirilen “Türkiye: Siyasi-Ekonomik Gelişmeler ve Gümrük Birliğinin Geleceği” başlıklı toplantıya konuşmacı olarak katıldı.
Günümüzde dünyada yeni ekonomik bloklardan oluşan bir sistem oluştuğunu söyleyen Zeybekci, Türkiye’nin ekonomi, rekabet, bilim, teknoloji, demokrasi, özgürlük, insan hakları gibi her alanda AB standartlarına ulaşması gerektiğine dikkati çekti.
Zeybekci, “Türkiye’nin AB’ye üye olması çok önemli ama bizim için daha önemli olan Türkiye’nin AB standartlarına ulaşması. Bizim için önemli olan AB standartlarını tutturmak.” diye konuştu.
Türkiye’nin kuruluşunun başından itibaren AB’yle birlikte olmak için bir gayret gösterdiğine işaret eden Zeybekci, Gümrük Birliği ile ilgili şunları söyledi:
“Gümrük Birliği anlaşması 1996’da uygulamaya girerken öngörü, Türkiye AB’ye birkaç sene içerisinde tam üye olacak. Üye olmadan önce Türkiye’nin ekonomik anlamda hazırlık dönemi olarak dizayn edilmiş bir anlaşma. Bir anlaşma düşünün ki karar alma mekanizmasında yoksunuz. AB’nin sizin için aldığı tüm kararları siz kabul etmek zorundasınız. 3’üncü ülkelerle AB’nin imzaladığı tüm anlaşmalarda otomatik tarafsınız.”
Zeybekci, Türkiye’nin ciddi bir devlet olduğunu vurgulayarak, “Bu imzanın arkasında ne pahasına olursa olsun duruyoruz. Bu anlaşmanın düzeltilmesi lazım. Bu (Gümrük Birliği) tek taraflı bir anlaşma bunun iyileştirilmesi lazım.” dedi.
Türkiye’nin AB’yle Gümrük Birliği anlaşmasını güncelleştirip, genişletmesi gerektiğine işaret eden Zeybekci, Gümrük Birliği'nin, Türkiye’nin karar alma mekanizmasında yer alacağı, tarım, gıda hizmetler ve kamu alımları alanlarına genişletilmiş şekilde güncellenmesi gerektiğini, Gümrük Birliği güncelleme görüşmelerinin 2017’nin başında başlayacağını söyledi.
Türkiye’nin dünya tarihi boyunca tüm medeniyetlerin buluştuğu noktada olduğunu anımsatan Zeybekci, “Türkiye’nin kaderi coğrafyasıdır.” diye konuştu.
Zeybekci, Gümrük Birliği’nin AB ve ABD arasındaki TTİP anlaşmasına ilişkisine yönelik, “Bizim, Amerikan ürünlerinin Türkiye’yi tek taraflı işgaline izin vermemiz mümkün değil. Burada bir sonuç almak istiyoruz. Olumlu gelişmeler var. AB ve Türkiye menfaatlerine olan güzel şeyler yaşanacak.” dedi.
Brexit’le ilgili, bir ülkenin halkının demokratik olarak gösterdiği bir iradeye herkesin saygı göstermesi gerektiğini söyleyen Zeybekci, “Bizim için önemli olan İngiltere AB’den filli olarak ayrıldığı gün, bizim İngiltere’yle aynı gün devreye girecek geniş kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalamış olamamız lazım.” diye konuştu.
Zeybekci, FETÖ darbe girişimi ile ilgili, “Türk ekonomisi 15 Temmuz günü bir terörist darbe girişimi ile 20 bar (basınç) 30 bar 40 barla değil, 200 barla test edildi bu testten sağlam bir şekilde çıktı.” dedi.
18 Temmuz sabahı Türkiye’de bankaların, borsanın EMTİA piyasalarının açıldığını anımsatan Zeybekci, “Türkiye’de, dünya demokrasi tarihinde altın harflerle yer alacak olan bir sivil demokrasi zaferi yaşandı.” ifadesini kullandı.
Zeybekci, Türkiye’nin dünyanın 18. büyük ekonomisi olduğunu anımsatarak, şunları anlattı:
“8 aydır bütçe fazlası veren Türkiye, bütçe açığında Avrupa’nın hemen hemen tamamından iyi. Türkiye’de banka sermaye yeterlilik aranı 25 AB ülkesinden daha iyi durumda. Sermaye yeterlilik oranları ortalama yüzde 15 seviyesinde. Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biriyiz. 2008 global krizinden sonra AB’de toplam çalışan sayısı 4 milyon eksiye inerken aynı dönemde Türkiye’de toplam çalışan sayısı 7 milyon arttı.”
Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 49’unu AB ülkeleri ile gerçekleştirdiğini söyleyen Zeybekci, alınan doğrudan yabancı yatırımların yüzde 75’inin AB’den kaynaklandığını ifade etti.
Zeybekci, önümüzdeki 10 yılda Türkiye’nin milli gelirin 20 bin doların üzerine çıkacağına dikkati çekerek, “Türkiye dünyanın yatırım yapılmakla ilgili en cazip ülkesi. Geçtiğimiz hafta Moody’s Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir tık altına indirdi. Moody’s kararından sonra 1 hafta içinde, Türkiye’ye 604 milyon dolar artı girişi oldu.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin 2 milyon 700 bin Suriyeli, 300 bin Iraklı sığınmacıya ev sahipliği yaptığını anımsatan Zeybekci, resmi olarak 12-13 milyar avro civarında bir harcama yapıldığını, STK ve yerel yönetimlerin harcamalarıyla bu rakamın çok üzerinde olduğunu ifade etti.
Zeybekci, Belçika sokaklarında askeri kamyonlar ve sokak köşelerinde ağır silahlı askerler olduğunu hatırlatarak, “Türkiye bundan kötü değil emin olun.” dedi.
Bakan Zeybekci, Brüksel temasları çerçevesinde, AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ve AB Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc’la da ikili görüşme gerçekleştirdi.