17 °c

Dolar fırladı!

Merkez Bankası'nın döviz hamlesi öncesi 5.1850 TL'de hareket eden Dolar/TL kuru, hamle sonrası 5.16 TL'nin altını gördükten sonra hızla yükselerek piyasalar kapandıktan sonra 5.42'yi gördü. Euro/TL de 6.27 seviyesine kadar yükseldi.

Ekonomi Haberi
Dolar fırladı!
Dolar fırladı!

Dolar/TL dün illikit piyasada 5.4250 ile tarihi zirveyi gördükten sonra bu sabah 5.20 seviyesinin altını test etti ancak piyasada kalıcı bir iyileşme için ABD ile ilişkiler konusunda net bir açıklama yapılması gerektiği belirtiliyor.

Dün güne 5.11 seviyelerinden başlayan dolar/TL gün içinde hızlı yükseliş kaydederek 5.20 seviyesine yaklaştı. TCMB'nin dün zorunlu karşılıklarda (ZK) rezerv opsiyonu mekanizması (ROM) kapsamında döviz imkânı oranı üst sınırını düşürmesi ardından ilk etapta gerileyen kur sonrasında tarihi zirvesini test etti.

Böylece yüksek enflasyon, cari açık, şirketlerin artan döviz borcu ve hükümetin harcama odaklı politika yürütecek olması gibi makro ekonomik ve ABD ile ilişkiler kaynaklı siyasi risklerinin baskısıyla TL'nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 30'a ulaştı. Bu süreçte TL benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden de negatif ayrıştı.

Dolar/TL bu sabah ise 5.1805'e kadar geriledikten sonra saat 13:37'de 5,3130 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL aynı saatte 6,1656 seviyesinden işlem görüyor.

TL'nin dün ise dolar karşısındaki günlük değer kaybı yüzde 6'ya ulaştı.

TL'deki değer kaybı tahvil-bono piyasasında faizleri de baskılıyor. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz bu sabah kurdaki yükselişe paralel yüzde 19.99'a kadar yükselerek tarihi zirveyi gördü.
10 yıllık tahvil faizi rekora koşuyor

UZMANLAR NE DİYOR?

Türkiye-ABD arasında ön mutabakat sağlandığı ve bir heyetin ABD'ye gideceği haberi sonrasında TL'nin bir miktar durulduğunu söyleyen bir bankacı, "Ancak bu konu yabancı basında hiç bir şekilde yer almıyor, sadece Türk kaynaklarda var. Dolayısıyla haber doğrulanmaz ya da Pence-Trump-Pompeo kaynaklı bir açıklama görmezsek bu iyimserlik kalıcı olmaz. Bu açıdan, bu yönde bir haber görmedikçe yatırımcılar döviz pozisyonlarını korunmalı" dedi.

Kurda dün gece yaşanan hızlı artış sonrası bu sabah yerli yatırımcının satış tarafında olduğunu söyleyen aynı bankacı, "Bu çerçevede 500 milyon dolar civarında satış yapıldığı tahmin ediliyor. Bu sırada piyasada yeniden faiz artımı beklentileri de konuşulmaya başlandı. Her ne kadar pek sağlıklı bir gösterge olmasa da swap piyasasında 3 aylık vadede yaklaşık 200 baz puan faiz artırımı fiyatlanıyor" dedi.

Sıradaki Haber