ANTALYA (AA) - İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, dolar kurundaki artışla ilgili, "Dolardaki artış ihracatçının lehine bile olsa biz bunu istemeyiz, önemli olan istikrardır. İstikrar isteriz." dedi.
İDMİB ve Deri Tanıtım Grubu desteğiyle düzenlenen, Deri ve Kürk Konfeksiyon Fuarı, Antalya'nın Kundu bölgesinde bulunan bir otelde açıldı.
İhracatçı ve üretici firmaların stant açtığı fuara, Rusya, Japonya, Macaristan, Ukrayna, Kazakistan, Letonya, Litvanya ve Belarus'tan 400 iş insanının katıldığı ve Türk deri ihracatçılarıyla birebir görüşmeler gerçekleştirdiği bildirildi.
Fuarda konuşan İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, Türk deri ve deri mamulleri sektörünün en önemli pazarının Rusya olduğunu belirterek, Rusya ekonomisi ve iki ülke ile yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle son iki yıldır bu ülkeye ihracatın ciddi düzeyde azaldığını kaydetti.
Geçen yıl Rusya ile vize problemleri yaşandığını ve Türkiye'deki ihracatçıların Rusya'daki fuarlara katılamadığını anımsatan Şenocak, "Ne yapabiliriz?' diye düşündük ve 'Oraya gitmekte sıkıntılar varsa Rus dostlarımızı biz buraya çağırırız.' dedik. İlk fuarı geçen sene yaptık. Bu, ikinci fuar." diye konuştu.
Şenocak, fuara Rusya başta olmak üzere 400 müşterinin katıldığını ve müşterilerle birebir görüşmeler yapıldığını belirterek, "Onlara kendi ülkemizde rahatlıkla konaklayacak, alışveriş yapabilecek bir ortam sağlıyoruz." dedi.
Ocak-kasım dönemi deri ve deri mamulleri ihracatının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 59 gerilediğini dile getiren Şenocak, şöyle konuştu:
"Aslında Rusya'yı bir kenara koyarsak ihracatımız değer bazında yüzde 5, miktar bazında yüzde 13 arttı. İhracatın gerilemesinde materyal fiyatlarının düşmesinin de etkisi var. En ciddi kaybımız Rusya'ya oldu, Rusya'ya ihracatımız 400 milyon dolarlardan 89 milyon dolarlara kadar geriledi. Rusya ile ilişkilerimiz çok farklı, artık iki ülke iş insanları akraba gibi, 20-30 senedir süren dostluğumuz var. İnşallah sıkıntılı dönemler geride kaldı. 2017, Rusya pazarında yükselişe çıkacağımız bir dönem olacak diye düşünüyorum."
Döviz kuruyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Şenocak, dolardaki yükselişin aslında ihracatçının lehine olduğunu, çünkü girdilerin önemli bölümünün Türk lirası ile alındığını, satışın ise dolarla olduğunu kaydetti. Şenocak, "Dolardaki artış ihracatçının lehine olsa bile biz bunu istemiyoruz, önemli olan istikrar. İstikrar isteriz. 3 kuruşluk ihracatın ülkenin durumu iyi değilse önemi yok." diye konuştu.