17 °c

Çukurova'da mısır hasat şenliği

ADANA (AA) - Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Erdoğan, TMO'nun finansman ve depolama sorunu olmadığını belirterek, "Alımla ilgili hiçbir sınırlama yoktur olmayacaktır. Biz alıma girdiğimiz her üründe az demeden çok demeden gerekirse üretilen ürünün tamamını alabilecek finansman gücüne, alım ve depolama alt yapısına sahibiz" dedi.TMO, Adana Ticaret...

Ekonomi Haberi
Çukurova'da mısır hasat şenliği
Çukurova'da mısır hasat şenliği

ADANA (AA) - Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Erdoğan, TMO'nun finansman ve depolama sorunu olmadığını belirterek, "Alımla ilgili hiçbir sınırlama yoktur olmayacaktır. Biz alıma girdiğimiz her üründe az demeden çok demeden gerekirse üretilen ürünün tamamını alabilecek finansman gücüne, alım ve depolama alt yapısına sahibiz" dedi.

TMO, Adana Ticaret Borsası (ATB), Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER), Adana Tahıl Üreticileri Birliğinin desteği, Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneğinin (NÜD) organizasyonunda hasat şenliği gerçekleştirildi.

TMO Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan, Adana - Karataş karayolunda Kayarlı köyü kavşağında bir mısır tarlasında düzenlenen etkinlikte, TMO'nun ticari bir kuruluş olmaktan ziyade ürünlerin yıllara göre dengesiz ekilmesini önleyerek sanayicinin uygun şekilde değerlendirmesini sağlayacak bir regülasyon kurumu olduğunu söyledi.

Geçen yıl TMO'nun 5,5 milyon ton hububat alarak karşılığında 4,3 milyar lira ödeme yaptığını anlatan Erdoğan, bu sene henüz ürün alımı tamamlanmamış olmasına rağmen 2,4 milyon tonun üzerinde alım yapılıp 2,5 milyar lira ödeme yapıldığını ve alımların devam ettiğini belirtti.

TMO'nun bugün finansman ve depolama sorunu olmadığını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Alımla ilgili hiçbir sınırlama yoktur olmayacaktır. Biz alıma girdiğimiz her üründe az demeden çok demeden gerekirse üretilen ürünün tamamını alabilecek finansman gücüne, alım ve depolama alt yapısına sahibiz. Geçen yıl 12 Ağustos'ta hasat başladı. Biz 19 Ağustos'ta emanet alıma başladık fiyatı 3 Eylül'de deklare ettik ve 4 Eylül'de başladık. Bu yıl geçen seneye göre yaklaşık 10 gün erken hasat gerçekleşti. Bunun farkındayız. Bunun için hasadın ilk başladığı 4 Ağustos'ta geçen seneki fiyattan emanet alıma başladık."

- Mısırda rutubet oranı

Erdoğan, alımlarda üreticinin rutubeti yüksek ürün hasat etmemesi için yüzde 30 avans ödemesi yaptıklarını kaydetti.

Mısırda yüksek rutubetli ürünün hasat edilmesi halinde önemli sağlık sorunları ortaya çıkabildiğine işaret eden Erdoğan, "Ürünü elde etmek için büyük emek ve masraf sarfediyoruz. Ancak bu ürünü yüksek rutubette hasat edersek, sektörün bunu bu şekilde kullanma imkanı yok. TMO yüzde 14'ten yüksek rutubette stokladığı zaman bu üründe başta alfatoksin gibi kanser yapıcı olumsuzluklar ortaya çıkar. Bu ürün insan ve hayvan gıdası için önemli bir hammadde. Bunu direkt veya dolaylı olarak olumsuz sağlık koşullarına sahip olarak tükettiremeyiz."

- Alım fiyatı

TMO'nun mısır için vereceği fiyat beklentisi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Üreticilerle bir aradayız piyasanın nabzını tutuyoruz üreticilerimizi asla mağdur etmeyeceğiz. Ne gerekiyorsa yetkili kurullarımızda değerlendireceğiz ne gerekiyorsa onu yapacağız. Bu anlamda herkes müsterih olsun. Üreticilerimiz, ülke insanının sağlığı için rutubet gibi hassasiyetlere özen göstersin." dedi.

- "Çukurova'nın lütfen kıymetini bilelim"

Vali Mahmut Demirtaş da 9 çocuklu bir çiftçi ailesine mensup olduğunu ifade ederek, "Çukurova'nın lütfen kıymetini bilelim. Ne ekeceğimizi ne biçeceğimizi çok iyi tahlil edelim. Devlet olarak tedbirlerimizi zamanında ve yerinde alacağımızdan hiçbir endişeniz olmasın. En az alanda en az masrafla en fazla ürün elde etmeyi çok iyi düşünür tahlil edersek çok ciddi bir anlamda ürün elde edebiliriz diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Demirtaş, Çukurova'da geçen yıl elde edilen mısırın ülke üretiminin yaklaşık yüzde 16'sına tekabül ettiğini belirterek, "Bu sene kısmet olursa daha bereketli olabilir. Mevsim daha iyi, hasadın da çok iyi olduğunu görüyorum. Hasadın tüm kesimlere hayırlı olasını diliyorum." diye konuştu.

ATB Başkanı Şahin Bilgiç de sürdürülebilir tarımın önemine değindi.

Ülkede pamuk, soya gibi ürünlerde dışarıya önemli miktarda döviz ödendiğini dile getiren Bilgiç, "Yarın üretici bu ürünü de istediği ölçülerde satamadığı zaman belki başka arayışlara girecek. Şu andaki üretimimiz yetiyor ama ürün aşağıya indiği zaman mecburen dışardan getireceğiz. Bu da dışarıya döviz ödememiz demektir. Bizim tarım ürünlerindeki cari açığımızın artmaması lazım." dedi.

NÜD Başkanı Rint Akyüz de mısırın, nişastanın hammaddesi olduğuna dikkati çekerek, hasat başlangıcından ve mısırın en büyük alıcısı yem sanayisinden önce yaptıkları alımlarla piyasanın düzenlenmesine katkıda bulunduklarını, üretimi teşvik ettiklerini söyledi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da mısırda fiyatın düşme trendine girmemesi için sanayicilerin ve ilgili tüm kesimlerin üzerlerine düşeni yapmasını beklediklerini bildirdi.

Törene, Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, HUBUDER Başkanı Gülfem Eren ile davetliler katıldı.

Konuşmaların ardından biçerdöverle mısır hasadı yapıldı.


Sıradaki Haber