Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçi kayıt sisteminde (ÇKS) başvurular için son günün 29 Şubat Pazartesi olduğunu söyledi. Bayraktar, "Çiftçilerimizin yoğunluk yaşanabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak son günü beklemeden bir an önce ÇKS kayıtlarını yaptırmalarında fayda var" dedi
Bayraktar, yaptığı açıklamada, ÇKS Yönetmeliği çerçevesinde çiftçilerin her yıl üretim dönemine ilişkin ziraat odalarından aldıkları "çiftçi belgesi" ve istenen diğer bilgi ve belgelerle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine başvurduğunu ve bakanlıkça verilen destekleme ödemelerinden faydalandığını belirtti.
ÇKS Yönetmeliği ile 2014 yılında toplam 2 milyon 206 bin 874 çiftçinin 14 milyon 927 bin 689 hektar tarım alanının kayıt altına alındığına işaret eden Bayraktar, Türkiye'de işlenen tarım ve uzun ömürlü bitkilerin alanının, 23 milyon 941 bin hektarı bulduğunu kaydetti.
Toplam işlenen tarım alanı ve uzun ömürlü bitki alanının ancak yüzde 62,3’ünün ÇKS’ye kayıt olarak tarımsal desteklerden faydalanabildiğine dikkati çeken Bayraktar, bu oranın artırılmasının, daha fazla üreticinin desteklerden faydalanmasının önem taşıdığını vurguladı. Bayraktar, şöyle devam etti:
"ÇKS yönetmeliğinde 2015 yılı başvuruları için son başvuru tarihi 30 Haziran 2015 olarak belirlenmişti. Ancak, fındık üreticileri başta olmak üzere, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve diğer bölgelerimizde çiftçilerimiz belirlenen sürede başvurusunu yapamamış ve verilen desteklerden faydalanamamıştır. Girişimlerimizle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, ÇKS kaydı başvurularıyla ilgili süreyi, 30 Haziran 2015 tarihinden 29 Şubat 2016 tarihine uzatmıştı. Çiftçilerin, 29 Şubat pazartesi günü mesai bitimine kadar 2015 yılı ÇKS başvurularını yaptırmaları gerekiyor. Üreticilerimizin olası sıkışıklıkları düşünerek son günü beklenmeden, Ziraat Odalarımızdan alacakları çiftçi belgesi ve diğer belgeler ile tarım il ve ilçe müdürlüklerine bir an önce başvurmaları kendi yararlarınadır."
Sıradaki Haber