17 °c

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, Isparta'da

ISPARTA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kayıt dışılıkla mücadelenin önemli olduğunu belirterek, "Kayıt dışılıkla mücadelemizi vicdani bir boyuta taşımamız lazım." dedi. Müezzinoğlu, Isparta'daki programı kapsamında bir otelde düzenlenen "İl Değerlendirme Toplantısı" ve Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) düzenlenen "İş Dünyası Kayıtsız...

Ekonomi Haberi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, Isparta'da
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, Isparta'da

ISPARTA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kayıt dışılıkla mücadelenin önemli olduğunu belirterek, "Kayıt dışılıkla mücadelemizi vicdani bir boyuta taşımamız lazım." dedi.

Müezzinoğlu, Isparta'daki programı kapsamında bir otelde düzenlenen "İl Değerlendirme Toplantısı" ve Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) düzenlenen "İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor Projesi"nin açılış ve tanıtım toplantısına katıldı.

Bakan Müezzinoğlu, yaptığı konuşmada, bir puanlık bir kayıt dışılığı kayıt içine alabilmenin Türk ekonomisine katkısının yaklaşık 2 milyar lira olduğuna işaret ederek, "Biz kayıt dışını (yüzde) 52'lerden 34'lere indirmişiz. Bu şu anda Türkiye ekonomisinin 3'te 1'i kayıt dışı demek. Bir puanı 2 milyar liraysa, demek ki her yıl 65 milyar gibi bir rakam kayıt dışılıktan başkalarının istismarına, birilerinin haksızlığa uğramasına, birilerinin de haksız kazanç sahibi olmasına vesile oluyordu. O zaman biz medeni bir toplum olabilir miyiz? Biz o zaman adaletli bir toplum olmadan dünya ile yarışta var olabilir miyiz?" diye konuştu.

"Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olalım derken, 3'te 1'inin kayıt dışı olduğu bir ekonomide biz bu iddialarımızı sürdürebilir miyiz?" diye soran Müezzinoğlu, kamu ve yöneticiler olarak dinamikleri çok daha güçlü hale getirmeleri gerektiğini kaydetti.

Kayıt dışıyla mücadelenin sadece denetimle başarılı olmayacağına dikkati çeken Müezzinoğlu, "Diğer taraftan hakkını arayabilen, haksızlığa karşı durabilen, haramla helalin farkını ölçebilen bir toplum, iş adamı ve iş dünyası olması gerekiyor. Kayıt dışılıkla mücadelemizi vicdani bir boyuta taşımamız lazım. Yalnız denetim boyutuyla gidersek, 'Denetledik yüzde 10'unu yakaladık, şöyle ceza kestik, bu cezalar dolayısıyla şu başarıları elde ettik' diye övünürüz. Ama esas gidilmesi gereken mesafeyi kat edememiş oluruz." dedi.

- "Bizim adımıza düşünenler ve akledenler, bizim alın terimizi sömürüyorlar"

Alın teri gibi "akıl terinin de" kutsal olduğuna değinen Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Bizim inancımızda akıl teri, alın terinden de kutsaldır. Kur'an-ı Kerim'de 'Hiç düşünmez misin, hiç akletmez misin' diye sorar. Şunu da diyor bize, 'Düşünmediğin ve akletmediğin için yarın hesaba tabi tutulacaksın. 'Peki bugün çektiğimiz sıkıntının temelinde ne var? Bizim adımıza düşünenler var, bizim adımıza akledenler var. Bizim adımıza düşünenler ve akledenler, bizim alın terimizi sömürüyorlar."

Toplantıya Vali Şehmus Günaydın, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in yanı sıra iş adamları ve üniversite öğrencileri katıldı.

Bakan Müezzinoğlu, daha sonra Isparta Valiliği'ni ziyaret etti ve Ulu Cami'de cuma namazını kıldı.


Sıradaki Haber