MALATYA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, dış ticaretin artırılması için daha fazla üretim yapılması gerektiğini belirterek, "2023 hedeflerine ulaşmayı istiyorsak bizim artık mutlaka ve mutlaka yeni pazarlar bulmamız gerekiyor. Ülke olarak üretemiyorsanız yeni pazarlar bulmanız ya da pazarınızı koruma şansınız yoktur." dedi.
Düşünce platformu "Fikir Sofrası" tarafından Malatya'da bir konakta düzenlenen "Rekabetçi Gümrük ve Ticaret Uygulamaları" konulu toplantıya, Bakan Tüfenkci'nin yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile bazı iş adamları, bürokrat ve gazeteciler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Tüfenkci, küresel ticarette rekabet ortamının giderek ısındığını ifade ederek, Türkiye'nin dünya ticaret pastasından daha fazla pay alabilmesi için birtakım yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Söz konusu reformların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Tüfenkci, "2023 hedeflerini ortaya koyarken bazılarını buna 'hayal' diyebilir ama biz insanlarımıza, girişimcilerimize güveniyoruz. Yeter ki bu insanların önünü açabilelim. Yeter ki girişimcilerin takıldığı problemlerde ön açıcı olalım." değerlendirmesinde bulundu.
Bu çerçevede daha fazla üretim yapılması gerektiğine değinen Tüfenkci, "Ülke olarak üretemiyorsanız yeni pazarlar bulmanız ya da pazarınızı koruma şansınız da yoktur. Bir yandan üretimimizi artırmamız, diğer bir yandan da üretim tekniklerini geliştirmemiz lazım. 2023 hedeflerine ulaşmayı istiyorsak bizim artık mutlaka ve mutlaka yeni pazarları bulmamız gerekiyor." diye konuştu.
Her pazarın kendine has talep yapısı olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, ihracatçıların pazarlardaki bu duruma göre üretim yapması gerektiğini ifade etti.
- Yeni destekler yolda
Bakan Tüfenkci, dış ticaretin kolaylaştırılması noktada bir çok desteklemeler yapıldığının altını çizerek, "Bununla ilgili teşvik mekanizmalarından tutun da pazarlarda kalıcı yer edinebilmek için reklam harcamalarına kadar birtakım doneleri de iyi oturtmamız lazım. Bununla ilgili Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yeni dış ticaret (teşvik) paketlerini de önümüzdeki günlerde inşallah sizlerle paylaşmış olacağız." ifadelerini kullandı.
Gelecek dönemlerdeki ihracat politikalarını "aynı anda farklı pazarlarda yer almak" üzerine geliştirdiklerini belirten Tüfenkci, ticaretin kolaylaştırılması uygulamalarıyla maliyetleri azaltmayı hedeflediklerini kaydetti.
Bu çerçevede çalışmalarına hız verdiklerini vurgulayan Tüfenkci, "İhracatçıların rekabet gücünün artmasını önceliğimiz olarak belirledik. Bakanlık olarak önceliğimiz gümrük işlemlerinden kaynaklanan formalitenin azaltılması, ticaretin kolaylaştırılması ve buna bağlı olarak gümrük işlem maliyetlerini de minimum düzeye indirmeye imkan sağlamak." dedi.
- "Kırmızı hat yüzde 5'e düştü"
Tüfenkci, dış ticaret yapanlara daha kaliteli ve hızlı hizmet sunmak amacıyla çeşitli risk analiz tekniklerini kullandıklarını belirterek, "Risk analizleriyle 2002'de yüzde 13 olan ihracat kırmızı hat oranı bugün yüzde 5'e düşmüş durumda. Amacımız Avrupa ortalaması olan yüzde 3'lere çekmek. Bugün itibarıyla ihracat beyannamelerinin yüzde 83'ü ilk yarım saatte, yüzde 95'i ise ilk 4 saatte tamamlanmaktadır." diye konuştu.
Bakanlıklarının diğer faaliyetlerine ilişkin de bilgi veren Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Varış Öncesi Yolcu Bildirim Projesi'ni hayata geçirdik. Projeyle yolcu bilgileri seyahat öncesinde alınıyor ve risk analizi yapılıyor. Böylelikle riskli yolcular ayrı bir işleme tabi tutarak, diğer yolcular daha rahatlatacak gümrük uygulamalarını hayata geçirdik.
Sınır kapılarımızı yenileme çalışmalarına da hız verdik. Sarp Sınır Kapımızı yeniden yapıyoruz. İnşallah temmuzda temelini atmış olacağız. Kapıköy gümrük kapımızın temelini de aynı ayda atacağız. Ayrıca, Hamzabeyli, Esendere, Gürbulak, Dereköy gümrük kapılarımızın da yeniden inşa etme faaliyetlerimize hız vereceğiz."
Tüfenkci, Türkiye'ye daha fazla dış yatırımın çekilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bizim sadece yerli girişimcilerimizle, yerli sermaye ile Türkiye'nin hedeflediği noktalara gelmemiz şu görünen tabloda fazla mümkün değil. Onun için yatırım ortamını iyileştirme noktasında da Türkiye'nin ciddi düzenlemeler yapması gerekiyor. Bununla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Zaman içinde sizlerle paylaşmak isterim. Heyecanlandıracak projeler..." değerlendirmesinde bulundu.
- "Çeke yeniden itibar kazandırılmalı"
Çek Kanunu ile ilgili birtakım düzenlemelere gittiklerini anlatan Tüfenkci, bazı esnafların çek almaktan çekindiğini, bu nedenle çeke yeniden itibar kazandırılması gerektiğini söyledi.
Bakan Tüfenkci, Almanya Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararıyla ilgili de "Hepimizi üzdü, ilişkilerimizi zedeledi. Ekonomik yaptırım iki ülke insanına da zarar verebiliyor. Ekonomi harici bir yaptırım uygulanabilir." dedi. Tüfenkci, yaşanan uçak krizinin ardından Rusya ile ilişkilerin ise yumuşayabileceğini düşündüğünü dile getirdi.
Platform yöneticisi iş adamı Ahmet Arslan, konuşmasının ardından katılımından dolayı Bakan Tüfenkci'ye hediye sundu.