17 °c

Bahçeli: Biz 'kur'la kurulmadık dövizle devrilmeyiz

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD ile yaşanan krize ilişkin düzenlediği basın toplantısında konuştu. "ABD başkanlık koltuğunda saldırgan bir şahıs oturmaktadır" dedi.

Ekonomi Haberi
Bahçeli: Biz kurla kurulmadık dövizle devrilmeyiz
Bahçeli: Biz 'kur'la kurulmadık dövizle devrilmeyiz

Bahçeli'nin açıklamalarından satırbaşları şöyle:

— Ülkemizin çok hedef alındığı, düşmanlıkla eklemlenmiş, siyaset ve ekonomik oyunların vahşileştiği bir dönemden geçiyoruz. AB kaynaklı husumetle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Döviz kurlarını arkasına gizlenip ülkemize kin saçanların oyunlarına sahne oluyoruz. Yaşadıklarımız her yönden ibretliktir, infial vericidir.


​- 15 Temmuz FETÖ darbe teşebbüsünün ekonomik ayağını tamamlamak, siyasal sistemi felç etmek için harekete geçenler spekülasyon silahını çekmiştir. Türkiye döviz üzerinden kundaklanmak istenmiştir. Buna sessiz kalamayız. Ülkemizin maruz kaldığı tehditleri özet halinde değerlendirip, partimizin tutumunu paylaşacağım.

— Türkiye bir yanda ekonomik afetin içine çekilmek istenirken, diğer taraftan doğal afetlerle boğuşmaktadır. Sel ve yangın felaketleri hepimizi derinden üzmüştür. Ordu'da yaşanan su baskınları, sel felaketleri, taşkınlar yüzbinlerce vatandaşımızın zarar görmesine yol açmıştır. İnanıyorum ki afet bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın yaraları hızla sarılacaktır. Aşırı yağışlardan heder olan fındık üreticilerine acil desteğin verileceğinden ümit ediyorum. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

'MÜTTEFİK OLMANIN BİR ADABI, ANLAMI VARDIR VE OLMALIDIR'

— Müttefik olmanın kavrayıcı bir adabı, kuşatıcı bir anlamı vardır ve olmalıdır. Buna bağlı ve sadık kalındığı müddetçe ilişkiler istikrarlı olacaktır. Hiçbir ittifak ilişkisi tek yanlı işlemeyecektir. Türkiye-ABD arasında kurulan stretejik nitelikli ittifakın mazisi eskiye dayanmaktadır. Yürütülen ittifak nice zorlukları aşarak bugünlere gelmiştir. Türkiye, politikalarını belirlerken müttefikliğe gölge düşürmemeye özen göstermiştir. Aynı siyasi tutumu ABD yönetiminden göremediğimiz de bir gerçektir.

— Türkiye ABD menşeli açık veya örtülü operasyonlara maruz kalmıştır. ABD'nin başkanlık koltuğunda skandal ve saldırgan bir şahıs oturmaktadır. Trump hiçbir değer ve ölçüyü tanımamaktadır, başına buyruktur, kabadır, kontrolsüzdür. Müttefikliği çiviye asmaktadır. ABD Başkanı ve çevreleri Türkiye'nin ekonomik sistemini düşürmeye odaklanmıştır. Trump müttefiklik hukukunu yok saymıştır.

'YAŞANANLAR UTAN VERİCİDİR, AYIP VE AHLAKSIZLIKTIR'

— Yaşananlar utanç vericidir, ayıp ve ahlaksızlıktır. Türkiye olağandışı bir saldırı altındadır. Türk ekonomisinin zaafları varsa da bunlar dövizdeki tırmanışın nedeni değildir. Trump tehlikeli bir alçalmanın tarafı haline gelmiştir. Yaptırım tehditleri, sorunlu beyanatlar kaosa dönüşmüştür. Bu durum kabul edilemez bir ilkelliktir.

— Döviz fiyatlarındaki spekülatif ataklarla Türkiye'yi sindireceğini, pes ettireceğini sanan evanjelist komplo bozguna uğrayacaktır. 81 milyon Türk vatandaşı korkusuzca durmaktadır. Trump'ın Türkiye aleyhine servis ettiği Twitter mesajları Türk milletine sökmeyecektir.

'TRUMP BİR PAPAZIN PEŞİNE DÜŞMÜŞTÜR, PAPAZ Kİ ŞAİBELİ'

— ABD yönetimi büyük bir yanlış ve yozlaşmanın ortasındadır. Hata üstüne hata yapmaktadır. Trump, bir papazın peşine düşmüştür. Papaz ki şaibelidir. FETÖ ve PKK ile bağlantıları ortaya çıkmış ve suçludur. ABD yönetimis papaz uğruna Türkiye ile köprüleri atacak bir duruma gelmiştir. Bu papaz niye bu kadar mühimdir? Nedir gizlenen? Hangi kirli ilişkilerdir üzeri bastırılan?

— ABD'yi bir papaz için gemileri yakmaya götüren asıl sebepleri milletimiz Amerikan halkı ne zaman öğrenecektir? Pensilvanya'daki hain ülkemize iade edilirse papazın teslimi de gündeme gelebilecektir. Trump dünya ekonomisinin yüzde 60'ını oluşturan 30'a yakın ülkeyle karşılıklı olarak mevzilenmiştir. Bu gidişle ABD okyanusun karşı kıyısındaki düşman kampı olarak sivrilecektir.

— ABD'nin Türkiye hazımsızlığı ileri boyuttadır. İstiyorlar ki ağızlarına bakalım karşılarında el pençe divan duralım. ABD Türk milletini ya tanımıyor ya da tanımak istemiyor. Değil Trump değil döviz dünya üzerimize geldi milli ve manevi haklarımızdan bir adım geri adım atan onlar gibi namerttir.

— Biz kurla kurulmadık dövizle devrilmeyiz. Vatanın telafisi yoktur. Başka Türkiye de yoktur. Türk milleti bu oyunu da bozmaya muktedirdir. 15 Temmuz'da tepemizden atılan bombalarla pimi çekilen döviz bombası aynı cani merkezlerde imal edilmiştir. Oyun büyüktür.

'BİZ SERMAYENİN ÇIKARINA MI BAKACAĞIZ MİLLETİN ÇIKARINA MI?'

— Geçen hafta açıklanan yeni ekonomik yaklaşım isabetlidir yerindedir. Kalkınmanın ancak dış yardımla mümkün olacağı inancı meşruiyetten çok önce yaygınlaşmış bir fikirdi. Biz sermayenin çıkarına mı bakacağız milletin çıkarına mı? Döviz çıktıkça ağızlarının suyu akan satılmışlar bellidir ve bunların niyetleri yüzeye vurmuştur. Gün birlik olma günüdür. Hükümetin sivil toplum kuruluşlarının aziz milletimizin dövizdeki spekülatif ataklara tepkileri takdire şayandır.

— ABD'li elektronik ürünlere boykot kararlarını ek mali yükümlülükleri desteklediğimizi ilan ediyorum. Türkiye bir ekonomik kriz içinde değildir. Ortada bir kriz yoktur sadece saldırı vardır düşmanlık had safhadadır. Şu günlerde Türk Lirası'na çok yoğun operasyon mevcuttur.
 

Sıradaki Haber