ANTALYA (AA) - Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, Türkiye'deki 19 serbest ticaret bölgesinin 2015 yılındaki ticaret hacminin yaklaşık 20 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Antalya Serbest Bölgesi'nde 2015 yılında en çok alım, satım ve üretim yapan, en yüksek ticaret hacmi sağlayan, en çok yatırım yapan, en yüksek istihdam yaratan, uluslararası ödül alan ve en çevreci firmalar ödüllendirildi.
ASBAŞ tarafından düzenlenen Yılsonu Değerlendirme ve Ödül Töreni, bir otelde gerçekleştirildi.
Törende konuşan Gürses, serbest ticaret modellerinin ülkelere ve tercih edilen teşvik sistemine göre farklılıklar arz ettiğini, bu nedenle serbest bölgeler, serbest limanlar, serbest ticaret bölgeleri veya özel ekonomik bölgelerİ gibi isimlerle faaliyet gösterdiklerini söyledi.
Gürses, bugün dünya üzerinde 130 ülkede bin 500 serbest ticaret bölgesinde yapılan ticaret hacminin, dünyadaki toplam ticaretin yüzde 25'ini oluşturduğunu vurguladı.
Türkiye'de 1985 yılında kabul edilen Serbest Bölgeler Kanunu'ndan sonra bugün 19 serbest bölgenin faaliyetlerine devam ettiğini vurgulayan Gürses, Antalya Serbest Bölgesi'nde yat sektörü, Mersin Serbest Bölgesi'nde gıda ve tekstil, İzmir Serbest Bölgesi'nde deri sektörünün, Kocaeli Serbest Bölgesi'nde de gemi inşa sektörünün kümelendiğini ifade etti.
- 20 milyar dolarlık ticaret hacmi
Türkiye'deki 19 serbest bölgenin 2015 yılındaki toplam ticaret hacminin yaklaşık 20 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Gürses, 2014 yılına göre ticaret hacminde yüzde 9'luk bir kaybın söz konusu olduğunu bildirdi.
Gürses, söz konusu kaybın esas olarak avro-dolar paritesi ve dünyadaki ekonomik daralmadan kaynaklandığına dikkati çekti.
Antalya Serbest Bölgesi'nde 54'ü yatırımcı kullanıcı, 49'u da kiracı kullanıcı olmak üzere toplam 103 firmanın faaliyet gösterdiğini anlatan Gürses, şu anda hiçbir açık alanın kalmadığını söyledi.
Antalya Serbest Bölgesi'nde 2015 yılı ticaret hacminin 700 milyon dolar seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini kaydeden Gürses, ticaret hacminde geçen yıla göre yüzde 7,8'lik bir gerileme olacağını dile getirdi.
Ödül töreninde konuşan Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Salih Çiçek de serbest bölgelerin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin önemli bir parçası olduğunu söyledi.
Antalya Serbest Bölgesi'nin yat başta olmak üzere, medikal sektöründen elektroniğe ve tekstile kadar geniş faaliyet alanlarıyla katma değer yarattığını ifade eden Çiçek, bölgenin, önemli alıcı kitlesine hitap ettiğini de vurguladı.
- İşletim süresinin uzaltılması
Antalya Valisi Muammer Türker de Antalya Serbest Bölgesi'nin özellikle yat yapım alanında Türkiye'nin ihtisas serbest bölgesi haline geldiğini dile getirdi.
Bölgede çalışanların yüzde 40'ının kadın olduğuna işaret eden Türker, bu açıdan da Antalya Serbest Bölgesi'nin önemli olduğunu kaydetti.
Antalya Serbest Bölgesi'nin işletim süresinin uzatılmasıyla ilgili bakanlık nezdinde yapılan çalışmalar bulunduğunu belirten Türker, Ekonomi Bakanlığından konuyla ilgili somut adımlar beklediklerini bildirdi.
Konuşmaların ardından ödül alan firma temsilcilerine başarı plaketleri, Vali Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Çiçek ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin tarafından takdim edildi.