Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB), "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" işyerlerine ilaç gibi geldi. Destek kapsamında 50 bin lira almaya hak kazanan firmalar borçlarını kapattı, bazıları dükkanlarını yeniledi.
KOSGEB tarafından geliştirilen 50 bin lira üst limitli "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği", 12 ayı ödemesiz, kalanı 3'er aylık taksitler halinde ödemeli ve toplam 36 ay vadeli olarak KOBİ'lere sunuldu. Başvurulara toplam 770 bin 976 talep geldi.
KOSGEB'in yardımından yararlanan işletmeler, destek hakkında, değerlendirmelerde bulundu.
Orbis Yazılım Yöneticisi Kenan Turan, 2013 yılında kurdukları firmalarının ilk etapta animasyon, yazılım ve kurumsal tasarım üzerine faaliyet gösterdiğini, zaman içinde özellikle yazılım ve siber güvenlik alanlarına odaklandığını belirtti. Turan, 2014'te proje bazlı stratejik yazılımlar geliştirdiklerini, 2015'te ise şirketlerini daha da geliştirdiklerini söyledi. Geçen yılın ilk çeyreğinin şirketleri açısından iyi geçtiğine değinen Turan, "2016'nın ikinci çeyreği ve 15 Temmuz hain darbe girişimi herkes gibi bizi de etkiledi. Bu olumsuz etki, hükümetimiz tarafından da fark edildi, esnaf ve işletmeler kendi haline bırakılmadı" dedi.
"Krediyle borcumuzu kapattık"
Turan, şunları kaydetti: "Daha önce farklı destek programları için KOSGEB'e başvurmuştuk. Oradan edindiğimiz deneyimle, vakit kaybetmeden bu destek programına da başvurduk ve iki destek almaya hak kazandık. 50 bin liranın bir kısmıyla kamuya olan borcumuzu kapattık, diğer kısmıyla yıl sonuna kadar önümüzü görebileceğimiz bir plan yaptık. Bu paranın bize açtığı yeni vizyonla, partnerlik süreçlerimizi tamamladık."
"Biz de istihdama katkı sağlayabileceğiz"
Çavdar Möble'nin sahibi Saliha Çulcu da 1996'da kurdukları bir atölye ve bir dükkanla sektöre girdiklerini söyledi. Çulcu, KOSGEB'in bu desteğiyle malzemeciye biriken borçlarını ödediklerini ve yeni malzeme aldıklarını belirtti.