Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, turizmden AKM projesine kadar her konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Kurtulmuş, 3. Turizm Şurası ile ilgili, "Bu üçüncü hamle dönemi. Yeni bir evreye giriyoruz ve oldukça yüksek bir birikim elde edilmiş oldu turizm sektöründe. Hele geçtiğimiz bir buçuk, iki yıllık süre içerisinde sektörün yaşanan şoklara da son derece dayanıklı olduğu ortaya çıkmış oldu. Şimdi önümüzde bu şurayla birlikte yeni stratejik hedefler koyacağız, turizm politikalarımızı gözden geçireceğiz. Umarım bu toplantılardan sonra 2023'te 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm sektörü hedefimizin belki daha yukarısında bir hedefi ortaya koyacağız" dedi.
DÜNYA ALTINCISIYIZ
Dünya ekonomisinin yılda yüzde 2,5, turizm sektörünün yüzde 3,1 büyüdüğünü belirten Kurtulmuş, "Önümüzdeki on yıl, bugünkü veriler göz önünde bulundurulursa, turizm sektörü 3,9 büyüyecek. Dünyadaki gayri safi milli hasıla içindeki payı yüzde 10'lardan 11,4'e çıkacak. Türkiye bu büyüyen gelişen muazzam pastadan pay alması en mümkün olan ülkelerden birisi. Şu anda dünya altıncısıyız. Ama bu bize yetmez. Türkiye 10 yıl içerisinde il üçe girebilecek bir performansı ortaya koyabilir." dedi.
MİMARINDAN MÜHENDİSİNE KADAR YERLİ
Atatürk Kültür Merkezi Yenileme Projesine ilişkin Kurtulmuş, şunları söyledi:
"Çok güzel, tarihi bir proje, İstanbul'a değer katacak olan bir proje. Türkiye'nin iftiharla dünya ölçeğinde rekabet edebileceği bir proje olacak. Projenin en önemli özelliklerinden birisi mimarından, mühendisinden, çalışanından en detayındaki malzemesine kadar hepsinin yerli olmasıdır. Tamamen yerli bir proje olacak, bir övünç vesilesi olacak."
Bakan Kurtulmuş, "Şu anda destek verdiğimiz destinasyonların dışındaki bazı destinasyonlara da destek vereceğiz. Bazı yeni turist çekme ihtimalimiz olan yerlerden de yüzde 20 artırım yaparak, oraya da ilave bir destek vermiş olacağız. Biz bakanlık olarak çalışmayı son şekline getirdik. Bunun için Bakanlar Kurulu kararı çıkması lazım. Kasım ayı başında bu Bakanlar Kurulu kararını alarak özellikle tur operatörleri ve yurt dışındaki turist getiren kaynakların erken rezervasyonları yapabilmesi için imkan sağlayacağız. Bu sürecek. Bu yıl içerisinde bunu artırarak, çeşitlendirerek, 12 aya yayarak ve farklı bölgeleri de kapsayarak bu destekleri sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.
KAÇIRILAN ESERLER TAKİPTE
"Şu anda biz hafiye gibi yurt dışına kaçırılan eserlerimizi takip ediyoruz." diyen kurtulmuş, "Devam etmekte olan 56 dosya var. Bunların, her an takip edilip, son noktaya gelmesini mümkün görüyoruz. Tabii burada karşı taraftaki muhatap ülkenin de iş birliğine hazır olması lazım." diye konuştu.
Numan Kurtulmuş, "Tam manası ile kitap vadisi olacak, Rami Kışlası. Türkiye bakımından, kültür açısından dönüş projesi olacak ve inşallah onu da çok uzatmadan birkaç yıl içerisinde bitirmeyi ümit ediyoruz." dedi.